Başkan Barzani: Ezidilerin geleneklerine yabancı konuların dayatılmasına izin vermeyeceğiz

Başkan Barzani: Ezidilerin geleneklerine yabancı konuların dayatılmasına izin vermeyeceğiz

.

A+A-

Başkan Barzani, Ezidi Kürtlerin geleneklerine yabancı konuların dayatılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, Ezidilere desteğini yineledi.

Başkan Mesud Barzani, Selahaddin'deki konutunda Ezidi Kürtlerin Miri Hazım Tahsin Beg ve Ezidi Ruhani Konseyi'ni kabul etti.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani, bazı tarafların Bağdat'ta bir Ezidi emiri atama ve Ezidilerin işlerine müdahale etme çabalarına değinirek " Ezidi kardeşlerimizi tüm gücümüzle destekliyoruz ve onların geleneklerine yabancı konuların dayatılmasına izin vermiyeceğiz" dedi.

Başkan Barzani, Ezidi Kürtlerin "Kürdistan halkının değerli bir parçası" olduğunu vurgulayarak, Ezidi Kürtlerin gelenek ve göreneklerine sahip çıkmalarını, yabancı seslerin Ezidi toplumunu etkilemesine izin vermemelerini istedi.

Ezidi Kürtlerin Emiri Hazim Tehsin Beg ve beraberindeki heyet ise verdiği destek ve Ezidi Kürtleri arasında barış, uzlaşma ve birlik konusundaki endişeleri için Başkan Barzani'ye teşekkür etti.

Heyet ayrıca Başkan Barzani'den taleplerini desteklemeye devam etmesini ve Ezidi Kürtleri bölmeye yönelik her türlü girişimi engellemesini istedi.

Ne olmuştu?

15 Nisan'da Bağdat'ta Ezidi mir ailesinden Salim Necman Beg “Mir” olarak belirlenmesi ve kendisi için tören düzenlenmesi Ezidi toplumunda büyük tepkiye yol açtı.

Dünyadaki Ezidi Kürtlerin Miri’nin yardımcısı Cevher Ali Beg konu hakkında  Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Mir Hazım Tahsin Beg dışında başka bir isimin belirlemesi çabasını reddettiklerini belirterek, “Çünkü o dönemde Ezidi mir ailelerinin büyük çoğunluğunun rızalığı ile Mir Hazım Tahsin Beg Ezidi Miri olarak seçilmişti” dedi.

Ocak 2019’da Ezidilerin ruhani lideri Mir Tahsin Beg’in vefatı ardından yapılan istişarelerle yerine oğlu Mir Hazım Tahsin Beg seçilmişti.

Ezidi Ruhani Meclisi, ileri gelenleri ve Mir Tahsin Beg’in ailesi, altı aday arasında Mir Hazım Tahsin Beg’in Dünya Ezidilerinin yeni lideri olması konusunda görüş birliğine varmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.