Bağdat'ta termometreler 50 dereceyi gösterdi: 'Ne su ne elektrik var'

Bağdat'ta termometreler 50 dereceyi gösterdi: 'Ne su ne elektrik var'

.

A+A-

Hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığı Irak'ın başkenti Bağdat'ta elektrik kesintilerinden şikayet eden bir kişi, "Havalar çok sıcak ve evde elektrikler kesik" diye konuştu.

Irak'ın başkenti Bağdat, son zamanların en sıcak günlerinden birini yaşıyor. Şehirde temmuz ayında ortalama 45 ile 48 derece arasında seyreden hava sıcaklıkları bugün öğleden sonra 50 dereceye yükseldi. Iraklılar, yaşanan kavurucu sıcaklıklarda elektrik kesintilerinden şikayet etmeye devam ediyor. Bağdat'ta günlük ortalama 3 ile 5 saat arasında ulusal elektrik hizmeti verilebiliyor.

whatsapp-image-2023-08-13-at-13-50-04.jpeg

 

AA'nın aktardığına göre, Bağdatlılar, para karşılığında mahalle jeneratörlerinden elektrik hizmeti alıyor. Dar gelirli haneler ise bu hizmetten yararlanamıyor. Bağdat'ın merkezinde Alavi Caddesi'nde yoldan geçenlere su satan Settar Ali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Havalar çok sıcak ve evde elektrikler kesik. Aşırı sıcaklara rağmen çocuklarıma ekmek götürmek ve ev kirasını ödemek için sokaktayım ve yoldan geçenlere su satıyorum. Yüzüme gözüme su serperek serinlemeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Aynı bölgede marangozluk yapan Nur Cemal de artan sıcaklar ve uzun saatlerce yaşanan elektrik kesintilerine işaret ederek, "Durum çok kötü. Evde ne su bulabiliyoruz ne de elektrik var. Bu şartlara rağmen çalışmak zorundayız. Evde oturursak kimse bize gelir sağlamaz" şeklinde konuştu. Irak Meteoroloji Müdürlüğü, hava sıcaklığının pazartesi gününe kadar 50 derece ve üzerinde seyredeceğini açıklamıştı. 

TEMMUZ 'İNSANLIK TARİHİNİN EN SICAK AYI' OLMUŞTU

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu belirtmiş, "İklim değişikliği artık burada ve korkutucu. Bu sadece başlangıç. Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi" diyerek uyarıda bulunmuştu. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün ölçümlerin yapılmaya başladığı dönemden bu yana 'en sıcak ay' olarak kayıtlara geçtiğini duyurmasından birkaç gün sonra ABD'den de sıcaklık rekoru gelmiş, ABD'nin güneybatısındaki Phoenix şehrinde termometreler art arda 31 gün boyunca 43 derecenin üzerini göstermişti. 

 

DUVAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.