Bab-El Harab-Ül Basra... Haluk Yıldızhan*

Bab-El Harab-Ül Basra... Haluk Yıldızhan*

.

A+A-

Haluk Yıldızhan

Bugünlerde Diyarbekir'de devlet eliyle bir festival düzenlendi : 'Sur Kültür Yolu Festivali'...

Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği bu devlet organizasyonu Türkiye'nin çeşitli yerlerinde düzenlenerek Diyarbekir'e , oradan da yine Türkiye'nin başka yerlerine gidip programlarına devam edecekler.

Bizi ilgilendiren işin bu kısmı değil, bu devletin tasarrufunda ve onları ilgilendiriyor; bizi ilgilendiren kısmı, devletin yaptığı bu festivallere " Sur'da Festival'e Hayır" başlığıyla bir hashtag açılması ve bu hashtag üzerinden kamuoyu oluşturulması, insanların festivallere katılımını önleme çabası...

Bu çaba da, çabayı gösterenler de anlaşılabilirdi eğer Sur' da yıkım olmasaydı, Sur 'da hendekler kazılmasa, 'Demokratik Özerklik' ilan edilmeseydi.

Ama maalesef öyle olmadı: kendi elinde 100'ün üzerinde belediye varken ve şehirler tümüyle denetimindeyken şehir merkezlerinde, üstelik binlerce yıllık tarihsel mekanlarda hendekler kazıldı, 'Demokratik Özerklik' ilan edildi ve bunun sonucu da o mekanlar, şehirler binlerce yıllık insanlıktan miras yapılar tahrip edildi, yerle bir oldu...

Bunlar yapılırken seslerini çıkaramayanların, şehrin göbeğinde hendekler kazılırken, niye Sur'da hendek kazıyorsunuz, niye 'Demokratik Özerklik' ilan ediyorsunuz demeyenlerin kahir ekseriyetinden oluşan bir grup, şimdi de hashtag açarak ' Sur'da Festivale Hayır' diyor.

***

Rivayet olarak söylenir: Yoksul ve aç bir adamın yolu Basra'ya düşer. Kapı kapı dolaşır kendisine yiyecek bir şey versinler diye, her kapıdan eli boş döner. Sadece bir kasap ona çiğ et verir, onu da pişirecek ateş bulamaz. Pişirmek için dolaştığı kapılardan da eli boş dönünce Allahtan Basra'yı cezalandırmasını talep eder. Tesadüf bu ya bir süre sonra Basra'da bir yangın çıkar ve bütün Basra'yı sarar, halk telaşla ortalıkta dolaşırken bizim yoksulu görür ve " ateş istiyordun, her taraf ateş, etini pişirebilirsin artık istediğin yerde" derler. Bunun üzerine yoksul derviş de onlara: " Bad-el Harab-ül Basra ( Basra Harap Olduktan Sonra ) der.

***

Keşke, 'biz' de " Sur'da Festival'e Hayır" hashtagı açmadan önce Sur'da hendekler kazılırken, şehirlerimizde "Demokratik Özerklik" ilan edilirken , "Hendeklere Hayır" diyebilseydik:

Sur Harap Olmadan önce...

Keşke...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.