AYM: Toplantıya katılmak örgüt üyeliği delili olamaz

AYM: Toplantıya katılmak örgüt üyeliği delili olamaz

AYM, aralarında KESK eski Eş Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 19 kişinin terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmasında katıldıkları toplantı ve gösteri yürüyüşünün delil olarak kullanılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, Anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması ile ilgili önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmanın bir ceza davasında delil olarak kullanılmasına ilişkin kararı iptal etti.

AYM, aralarında KESK eski Eş Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 19 kişinin başvurusunu karara bağladı. Özgen ve arkadaşları, terör örgütü üyeliği suçundan aldıkları mahkumiyet kararında üyesi oldukları sendikanın düzenlediği toplantıya katılmalarının delil olarak kullanılması üzerine bireysel başvuruda bulundu. DİSK Genel İş ile KESK’e bağlı Eğitim Sen üyesi olan bu kişiler, delil olarak gösterilen Diyarbakır’da katıldıkları toplantıların sendikalarca alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti. Başvurucular, sendikal faaliyetlerinin terör örgütü üyeliği kapsamında kabul edilmesinin demokratik bir toplumda gerekli ve ölçülü bir müdahale olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

BAKANLIKTAN “SINIRLANDIRILABİLİR” SAVUNMASI

Adalet Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada, bu hakkın sınırlandırılabilmesinin meşru amaçlarla ve kanunla mümkün olduğunu kaydetti. Mahkemelerin de böyle bir ihtiyacının bulunup bulunmadığını değerlendirmede takdir yetkisi bulunduğunu savunan bakanlık, “AYM’nin, derece mahkemelerinin bu takdir payının Anayasa’ya uygunluğunu değerlendirirken başvuranın kişisel özellikleri, mesleği, statüsü yanında terörle mücadeleye bağlı zorlukları da göz önünde bulundurması gerektiğini” savundu.

Ancak yüksek mahkeme, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiği sonucuna vararak, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi.Bunun yanı sıra adil yargılama hakkının ihlali iddiasını incelemeye gerek görmeyen mahkeme, özel hayata saygı ve konut dokunulmazlığı, kişi hürriyeti ve güvenliği ile haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiği iddialarını ise kabul etmedi.

Birgün

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.