
Avrupa Parlamentosu’nun Arap Üyesi Kürt Kıyafetiyle Kürsüde: 'Bu Artık Benim Şahsi Meselem'
Avrupa Parlamentosu üyesi Iraklı Arap siyasetçi Abir Al-Sahlani, Rojava kararının ardından kürsüye Kürt milli kıyafetiyle çıkarak dikkat çekti. Al-Sahlani, “Kürt davasını savunmak protokollerden daha önemlidir” dedi.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bu hafta gerçekleşen oturumda sembolik bir görüntü öne çıktı. Iraklı Arap kökenli İsveç Milletvekili Abir Al-Sahlani, kürsüye Kürt milli kıyafetiyle çıkarak Avrupa’yı Suriye ve Rojava politikası nedeniyle eleştirdi.
Rûdaw TV’den Hemin Abdullah’a konuşan Al-Sahlani, bu tercihinin bilinçli bir mesaj taşıdığını belirterek, “Benim için Kürt davasını ve Kürdistan halkını desteklemek, protokollere uymaktan çok daha önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Asıl meseleyi hatırlatmak istedim”
Al-Sahlani, tartışma davetiyesinde Kürtlerin veya Kürdistan Bölgesi’nin adının geçmemesine dikkat çekerek, “Herkesin dikkatini asıl meseleye, yani Kürtlere çekmek istedim” dedi.
Konuşmasında, “Kürtler hep ‘dostumuz dağlardır’ der ama bilin ki burada biz de varız” sözlerini hatırlatan Al-Sahlani, Avrupa Parlamentosu’na Kürt halkının verdiği bedelleri hatırlatmayı amaçladığını söyledi.
Avrupa Komisyonu’na da çağrıda bulunan Al-Sahlani, Suriye’ye sağlanacak mali desteğin şartlara bağlanması gerektiğini savundu. “Esad’ın gitmesi tek başına yeterli değil. Eski bir İslamcı savaşçının demokrasi getireceğine inanmak saflıktır” diyen Al-Sahlani, Kobani ve Rojava’daki saldırıların durdurulması ve ablukanın kaldırılmasının ön koşul olması gerektiğini dile getirdi.
“AP kararı baskı aracı olabilir”
Avrupa Parlamentosu’nun Rojava ile ilgili kabul ettiği kararın etkisine ilişkin konuşan Al-Sahlani, kararın Kürtleri koruma noktasında önemli bir araç olabileceğini belirtti.
“Biz vatandaşlar tarafından doğrudan seçilen tek AB kurumuyuz. Dış ilişkileri yönetenler parlamentonun mesajlarını dikkate almak zorunda. En büyük kozumuz ise Suriye hükümetine sağlanacak mali destektir” dedi.
“IŞİD tehdidi ideolojiktir”
IŞİD tehdidinin abartıldığı yönündeki görüşlere de değinen Al-Sahlani, tehdidin gerçek olduğunu vurguladı. “Bu yalnızca askeri değil, ideolojik bir tehdittir” diyen Al-Sahlani, İsveç’te doğup büyüyen yüzlerce kişinin IŞİD’e katıldığını hatırlatarak Avrupa’daki entegrasyon politikalarının sorgulanması gerektiğini söyledi.
“Bu artık aile meselesi”
Basralı bir Arap olduğunu ve Duhoklu bir Kürt ile evli bulunduğunu ifade eden Al-Sahlani, Kürt meselesinin artık kendisi için yalnızca siyasi değil, aynı zamanda kişisel bir konu olduğunu dile getirdi.
“Çocuklarım yarı Kürt, yarı Arap. Eskiden bu benim için bir inanç meselesiydi, şimdi ailemin de meselesi” diyen Al-Sahlani, ailesinin geçmişte diktatörlüğe karşı mücadele ettiğini ve evlerinde Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının sıkça konuşulduğunu belirtti.
Al-Sahlani, Kürtlerin tarih boyunca Batı tarafından kullanılıp sonrasında yalnız bırakıldığını savunarak, “Ben buna karşı duruyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.