Avrupa Parlamentosu, Eva Kaili'nin görevden alınmasını onayladı

Avrupa Parlamentosu, Eva Kaili'nin görevden alınmasını onayladı

.

A+A-

Belçika polisi, Katar’ın aralarında AP eski Başkan Yardımcısı Kaili'nin de olduğu bazı AP çalışanlarına rüşvet verdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şimdiye kadar 20 noktada arama yaptı, yaklaşık 1 milyon Euro paraya el koydu.

Katar'ın "ekonomik ve siyasi kararları etkilemek için bazı Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği" iddiasıyla başlatılan soruştırma kapsamında gözaltına alınan parlamenter ve AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili, AP'de yapılan oylamada resmen görevden alındı.

Parlamentoda bugün yapılan oylamada, 1'e karşı 625 parlamenterin oyuyla Kaili'nin görev süresinin erken sona erdirilmesi onaylandı. 

Yunanistanlı milletvekili ve AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin, soruşturma kapsamında gözaltına alınmasının ardından, "tüm görev ve sorumlulukları" askıya alınmıştı. Bugünkü oylamayla birlikte Eva Kaili, AP Başkan Yardımcılığı görevinden resmen alınmış oldu.

Polis, bugüne kadar 20 noktada arama yaptı

Belçika polisi, Katar'ın "ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla bazı Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği" gerekçesiyle başlatılan soruşturmada AP ofislerinde arama yaptı.

BBC'nin aktardığına göre, bu, 9 Aralık'tan bu yana başkent Brüksel'de yapılan 20. arama. Güvenlik güçleri, söz konusu aramalar sırasında, şu ana kadar 1 milyon Euro'ya (19,69 milyon TL) paraya el koydu.

Toplam 20 noktada yapılan baskın ve aramaların 19'u evlerde gerçekleştirilirken, biri Avrupa Parlamentosu'ndaki ofislerde yapıldı.

Belçika Federal Savcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yolsuzluk iddialarına yönelik soruşturmada, AP'de çalışan 10 kişinin bilgisayar sistemlerine erişimleri donduruldu. Savcılık, bu uygulamanın "gerekli verilerin kaybolmasını engelleme amacı" taşıdığını kaydetti.

Savcılık, açıklamasında, 11 Aralık'ta İtalya'da da aramalar yapıldığını açıkladı, fakat buradaki aramalarla ilgili detaylı bilgi vermedi.

Şu ana kadar altı kişinin gözaltına alındığı soruşturmada, eski AP Başkan Yardımcısı ve Yunanistanlı milletvekili Eva Kaili dahil dört kişi tutuklandı. Diğer iki kişi serbest bırakıldı. Tutuklanan kişiler, yarın ön duruşmaya çıkarılacak. Eva Kaili Brüksel'deki St. Gilles cezaevinde tutuluyor.

AP vekilleri, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile soruşturmayı bugün konuyla ilgili yapılan oturumda görüştü. AP'nin Perşembe günü (15 Aralık) soruşturmayla ilgili bir kararname açıklaması bekleniyor.

AP Başkanı'ndan açıklama

AP Başkanı Roberta Metsola, 14 yardımcısından biri dahil AP'de yolsuzluk yapıldığına ilişkin suçlamaları değerlendirdi.

"Avrupa demokrasisinin saldırı altında olduğunu" ve "suçluların cezasız kalmayacağını" söyleyen Metsola, özetle şöyle konuştu:

"Avrupa Parlamentosu, Avrupa demokrasisi, açık ve özgür demokratik toplumlarımız saldırı altındadır. Bu meclisin varlığı kendileri için tehdit oluşturan demokrasi düşmanları asla durmayacak.

"Otokratik üçüncü ülkelerle bağlantılı bu kötücül aktörler, iddiaya göre, süreçlerimizi kontrol etmek için sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları, bireyleri, (parlamentodaki) asistanları ve AP'nin üyelerini, silah olarak kullanmıştır. Ancak bu kötücül planları başarısız olmuştur."

"Hiçbir şey cezasız kalmayacak. Bu meclis hukukun yanında yer alacak. Hiçbir şey halının altına süpürülmeyecek. Tüm gerçekleri ortaya çıkarmak için kendi iç soruşturmamızı yapacağız."

Metsola ayrıca "işlerin artık eskisi gibi olmayacağını, parlamentoya kimlerin erişimi olduğunu belirlemek için bir reform süreci başlatacaklarını, parlamentoya giren STK'lerin ve kişilerin kimler tarafından fonlandığını, üçüncü ülkelerle ne tür ilişkileri olduğunu araştıracaklarını" söyledi.

Ne olmuştu?

Belçika Federal Savcılığı, "ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin" birkaç aydır AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla AP'de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiği şüphesiyle soruşturma açıldığını 9 Aralık'ta duyurdu.

Belçika polisi, Katar'ın "ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla bazı AP çalışanlarına rüşvet verdiği" gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında, Eva Kaili ile 5 kişinin evlerinde yaptığı aramalarda yüksek miktarda nakit para, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirdi.

Kaili ile AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı'nın (S&D) eski milletvekili ve Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi gözaltına alınanlar arasındaydı.

Katar ise AP'nin bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Katar Avrupa Birliği Misyonundan yapılan açıklamada, "Basında haberleri çıkan bazı kişilere yönelik suçlamalarla Katar'ın ilişkilendirilme çabalarının kesin bir dille reddedildiği", Katar devletinin birtakım iddialarla ilişkilendirildiği bu haberlerin, asılsız olduğu ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.