Arkadaşları Diyarbekir 5 Nolu Cezaevi'nde mahpus yatan Kamil Sümbül'ü andı

Arkadaşları Diyarbekir 5 Nolu Cezaevi'nde mahpus yatan Kamil Sümbül'ü andı

.

A+A-

12 Eylül sürecinde Diyarbakır Cezaevi'nde 5 nolu hücrede  kalan arkadaşları ve Kürdistan'nın her parçasından gelen çok sayıda Kürt, İsveç'te geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Kamil Sümbül'ü andı.

Ömrünü Kürt davasına adayan Kamil Sümbül 11 Şubat günü İsveç'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Dün İsveç'te Kamil Sümbül için yapılan anmaya Kürdistan Bölgesi Hükümeti  İsveç Temsilcisi Şorış Kadır, Rojhılat KDP temsilcileri, Kürdistan'ın  diğer parçalarından Kürtler ve cezaevi arkadaşları katıldı. Anmaya katılanlar Kamil Sümbül'ün eşine ve çocuklarına taziyelerini iletti, onun cezaevindeki duruşu, kişiliği ve çalışmalarından bahsetti.  

Anmada bir konuşma yapan Kürt yazar ve aynı zamanda Sümbül'ün cezaevi  arkadaşı Buba Eser, 1980'lerde hangi siyasi görüşten olursa olsun özellikle Diyarbakır cezaevinde kalanların Kürt siyasi tarihi açısından önemli değer olduğunu vurguladı. Ve cezaevinde kalanlara sadece vefat ettiğinde değil yaşarken de sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

Arkadaşları, Kamil Sümbül için açılan anı defterinde duygularını ve onunla yasadıkları anıları paylaştı.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde 1956’da dünyaya gelen Kamil Sümbül lise  öğrenimini Siverek'te tamamladı. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde okurken, Ala Rızgari ile olan ilişkisi gerekçe gösterilerek 12 Eylül öncesi yakalanarak cezaevine konuldu.

8 ay Mamak cezaevinde kalan Kamil Sümbül daha sonra insanlık dışı uygulamaların ve en ağır işkencelerin uygulandığı Diyarbakır'da 5 Nolu Askeri Cezaevi'ne nakledildi. Ve 1979 ile 1984 yılları arasında hapis yattı.

Sümbül 13 Temmuz 1981 yılında mahkemeye sunduğu savunmada kapsamlı bir Kürdistan tarihi  değerlendirmesi yapmıştı.

Hapisten çıktıktan sonra İsveç'e sığındı. Hapiste gördüğü ağır işkenceler nedeniyle ciddi hastalıklar ve sakatlıklarla mücadele etti. En son kanser ile mücadele ederken hayatını kaybetti.

Sümbül Diyarbakır cezaevindeki anılarını kitaplaştırma çalışmasına  hastalığı nedeniyle ara vermişti. Uzun süre dergi ve gazetelerde köşe yazıları yazdı. Çevresi tarafından sevilen fedakar bir Kürt olarak tanımlanan Kamil Sümbül'ün naaşının 24 Şubat'ta İsveç'te toprağa verileceği öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.