Araştırmacı Ruhavioğlu'ndan 'Kürt Siyaseti İçin Hasar Tespit Raporu'

Araştırmacı Ruhavioğlu'ndan 'Kürt Siyaseti İçin Hasar Tespit Raporu'

.

A+A-

2023 seçimleriyle ilgili net iki sonuç var: Birincisi; Kürt şehirlerinde sandığa katılım Türkiye ortalamasından hayli düşük. HDP’nin güçlü olduğu illerin hemen hepsinde katılım düşmüş görünüyor. İkincisi; HDP’nin oyu 2015’ten beri bir düşüş eğiliminde.

14 Mayıs seçim sonuçlarına ilişkin araştırma ve tartışmalar sürüyor. Yeşil Sol Parti'nin beklenenin altında oyda kalmasının nedenleri de tartışma konusu.

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü araştırmacı Reha Ruhvaioğlu, Kürt Siyaseti İçin Hasar Tespit Raporu başlıklı çalışmasıyla bu konuya dair tespitlere yer verdi.

HDP'nin Kürt illerinde 1 Kasım 2015 seçiminin altında oy aldığına dikkat çeken Ruhavioğlu, "2018’den bugüne ilk kez oy kullanacak Kürt seçmen sayısı yaklaşık 1,5 milyona tekabül ediyor ve Kürtler içinde seçmen artışı net yüzde 10’un üzerindeyken HDP’nin 2018’in de altında bir oy alması, üzerinde düşünmeyi, konuşmayı, tartışmayı fazlasıyla hak ediyor" dedi. Raporda genel ve tarihsel faktörler üç başlık altında toplanıyor:

i. Barış Ortamının Kaybolması ve Siyasi Baskı

ii. Siyasi Güven Krizi ve Silahın Geç Kalmış Jübilesi

iii. Değişen Seçmen Profili ve Siyaset Etme Biçimi

oylar.jpg

Bu üç başlık dışında seçimlerle ilgili diğer faktörler de şöyle sıralanıyor:

i. Karizmatik/Popüler ve Sürükleyici Lider Yoksunluğu ve Adaysızlık

ii. CHP’ye Verilen Desteğin Siyasi Cevaza Dönüşmesi

iii. Baraj Riskinin Ortadan Kalkması ve İttifak Kurgusundaki Hata

iv. HDP’nin Hikâyesi, Aday Tercihleri ve Seçim Performansı

Ruhavioğlu sonuç bölümünde şunları ifade etti:

"Sonuç olarak 2023 seçimleriyle ilgili önümüzde net iki sonuç var: Birincisi; Kürt şehirlerinde sandığa katılım Türkiye ortalamasından hayli düşük. Dahası, 2018’e göre Türkiye’de seçime katılma oranı artarken HDP’nin güçlü olduğu illerin hemen hepsinde katılım düşmüş görünüyor. Bu da HDP’nin seçmenini sandığa yeterince motive edemediğini gösteriyor. İkincisi; HDP’nin oyu 2015’ten beri bir düşüş eğiliminde ve 2023’teki düşüş seçmende hayal kırıklığı yaratmışa benziyor. Bu sonuçlarda bir dizi dışsal faktörün yanında yapısal ve içsel faktörler de önemli ölçüde etkili olmuş görünüyor.

'HDP'NİN KIRSALDAN BAŞLAYAN KAMPANLAYARA YOĞUNLAŞMASI DAHA SAĞLIKLI SONUÇLAR ÜRETEBİLİR'

Mevcut seçim sonuçları HDP için de daha iyi bir Meclis siyasetine işaret etmiyor. Dolayısıyla HDP için de Cumhurbaşkanlığı seçimi hayati bir hal almış durumda. HDP’nin ikinci tura seçmenini daha fazla motive etmeye, bunun için de daha güçlü bir saha çalışmasına ihtiyacı var. HDP’nin önümüzdeki günlerde bütün gücünü bölgeye yığması ve 18-20 şehirde, kırsaldan başlayan kampanyalara yoğunlaşması daha sağlıklı sonuçlar üretebilir.

Sonrası bütün bu faktörler üzerine uzun uzun düşünüp tartışmayı ve siyasetini yeniden kurmayı gerektiriyor. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz."

RAPORUN TAMAMI

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.