APIKUR: Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile olan sözleşmelerimize bağlıyız

APIKUR: Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile olan sözleşmelerimize bağlıyız

.

A+A-

APIKUR, ABD Başkanı Biden ile Irak Başbakanı Sudani arasında önümüzdeki hafta yapılacak görüşmenin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin mevcut çıkmazın çözülmesi için “önemli bir fırsat” olarak değerlendirdi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin 15 Nisan'da yapılması planlanan Beyaz Saray ziyareti öncesinde yazılı bir açıklama yayımladı.

Görüşmenin Kürdistan-Türkiye boru hattı üzerinden petrol üretimi ve ihracatı konusunda anlaşmaya varılması ve böylece Irak'ta doğrudan yabancı yatırımın önündeki önemli bir engelin ortadan kaldırılması için bir fırsat olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “APIKUR, Başbakan Sudani ile Başkan Biden arasındaki üst düzey toplantının tüm paydaşlar arasında sorunların hızla çözülmesi ve Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki tam üretim ve ihracatın yeniden sağlanması konusunda aciliyet yaratacağı konusunda iyimserdir” ifadelerine yer verildi.

Irak-Türkiye Boru Hattı (ITP) üzerinden yapılan petrol ihracatının Uluslararası Ticaret Odası'nın Irak ile Türkiye arasındaki tahkim kararı sonrasında aldığı kararla birlikte bir yıldan fazla bir süredir durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, Türkiye’nin Ekim 2023'te petrol boru hattı üzerinden ihracata yeniden başlamaya hazır olduğunu duyurduğunu ancak buna rağmen hala ihracata başlanamadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak, uluslararası petrol piyasasında günde yaklaşık 400.000 varil petrol kaybı yaşanmış, bu da küresel düzeyde yukarı yönlü fiyatlama baskılarına katkıda bulunmuştur” denildi.

İhracatın yeniden başlatılması konusunda anlaşma sağlanamaması nedeniyle Irak'ın 14,5 milyar dolardan fazla ihracat geliri kaybı yaşadığı bilgisine yer verilen açıklamada, bunun hem Irak halkına, hem Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetlerine zarara mal olduğu belirtildi.

Açıklamada, “APIKUR üyesi şirketler, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile olan sözleşmelerine bağlı kalıyor ve Irak-Türkiye Petrol Boru Hattının yeniden açılmasını sağlayacak karşılıklı çıkara dayalı anlaşmalara odaklanıyor” sözlerine yer verildi.

APIKUR sözcüsü Myles B. Caggins da, "APIKUR üyesi şirketler, Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Uluslararası Petrol Şirketleri ile Irak-Türkiye boru hattı üzerinden ihracatın yeniden canlandırılması için karşılıklı yarar sağlayan bir çözüme ulaşma konusunda isteklidir. Güçlü ve istikrarlı bir petrol ve gaz sektörü, tüm Irak halkının yararına olacak şekilde yabancı yatırımları çekmeye devam edecektir" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.