AB’den İran’a yeni yaptırımlar: 32 kişi ve 2 kuruluş daha listede

AB’den İran’a yeni yaptırımlar: 32 kişi ve 2 kuruluş daha listede

.

A+A-

Avrupa Birliği, Mahsa Jîna Amini’nin ölümüyle başlayan protestoların sürdüğü İran’a yönelik yeni bir yaptırım paketi açıkladı. Yaptırım listesindeki kişi sayısı 196’ya, kuruluş sayısı 33’e yükseldi.

Avrupa Birliği (AB) ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Mahsa Jîna Amini’nin ölümüyle başlayan protestoalrın sürdüğü İran’a yönelik beşinci yaptırım paketinin detaylarını paylaştı. Paket, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sürerken kabul edildi.

İran’ın Amini’ye ve ölümünü protesto edenlere yönelik hak ihlalleri gerekçesiyle ülkeye yönelik yaptırımları genişletme kararı alan AB, kabul ettiği beşinci yaptırım paketi kapsamında İran İrşad ve Kültür Bakanı Muhammet Mehdi İsmaili ile Eğitim Bakanı Yusuf Nuri'nin aralarında bulunduğu 32 kişi ile iki kuruluşa daha yaptırım uygulayacak.

AB, TOPLAM 196 KİŞİ VE 33 KURULUŞA YAPTIRIM UYGULUYOR

AA’nın haberine göre, söz konusu kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar, yaptırım listesindekilerin varlıklarının dondurulmasını, AB ülkelerine seyahat yasaklarının olmasını ve bu kişi ve kuruluşlara finansmanın engellenmesini kapsıyor. Listede iki bakan dışında bazı milletvekilleri, emniyet teşkilatı ve yargı mensupları, bazı cezaevlerinin yetkilileri, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yetkilileri ile Kolluk Kuvvetleri Yardımlaşma Vakfı ve Polis Teşkilatı Bilim ve Sosyal Çalışmalar Enstitüsü bulunuyor.

Alınan bu son yaptırım kararıyla birlikte, İran'a yönelik yaptırım listesindeki kişi sayısı 196'ya, kuruluş sayısı ise 33'e yükseldi.

‘İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI’NI TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE ALIN’

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı devam ederken Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen İranlı muhalifler de Brüksel'de bir protesto gösterisi düzenledi. Kuzey Tren Garında toplanan binlerce kişi, AB kurumlarının bulunduğu Schuman Meydanı'na kadar yürüdü.

İran'da Amini’nin ölümünden sonra başlayan protestolara güvenlik güçlerinin saldırıları ve göstericilere verilen idam ve hapis cezalarını protesto eden yurttaşlar, AB'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu ‘terör örgütleri listesine’ almasını talep etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.