AB'den İran'a "şiddeti durdur, interneti aç" çağrısı!

AB'den İran'a "şiddeti durdur, interneti aç" çağrısı!

.

A+A-

 Avrupa Birliği'nden İran yönetimine ülkedeki gösterilere ilişkin uyarı niteliğinde bir çağrı yapıldı. AB, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan protestoları bastırmak için şiddet uygulanmaması ve halkın internet erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamasında, İran güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesinin orantısız olduğunu belirten AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu olaylarda can kayıpları ve yaralılar bulunduğunu ifade etti.

İran'a ilişkin AB adına açıklama yapan Borrell, İnternet erişiminin kesilmesi ve mesajlaşma platformlarının engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini kaydederek, AB'nin ve AB üyesi ülkelerin protestoculara şiddet kullanılmasını, kabul edilemez ve haklı görülemez bulduğunu belirtti.

Şiddet kullanımı ve internet erişimi uyarısı!

Şiddet olaylarına dikkat çeken Borrell açıklamalarında şu sözlere yer verdi:

"İran'ın protestoları şiddet kullanarak bastırmayı acilen durdurmasını ve internet erişimi ile bilginin serbest dolaşımını sağlamasını bekliyoruz. Ayrıca İran'ın ölenlerin ve tutuklananların sayılarını açıklamasını, şiddet kullanmayan göstericileri serbest bırakmasını, gözaltındakilere uygun muamele sağlamasını bekliyoruz."

Ayrıca AB Temsilcisi açıklamasında, Mahsa Emini'nin ölümünün soruşturulması gerektiğini belirterek, sorumluların hesap vermesi çağrısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.