ABD: Türkiye’ye yaptırımların uygulanacağı yasa tasarısı kabul edildi  

ABD: Türkiye’ye yaptırımların uygulanacağı yasa tasarısı kabul edildi  

.

A+A-

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın almasından dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA), ABD Temsilciler Meclis’inde kabul edildi.

740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla kabul edildi.

“Yasa Senato’dan da geçerse Trump veto edemeyecek”

ABD Başkanı Donald Trump yasayı, ABD İç Savaşı sırasında köleliğin kaldırılmasına karşı çıkan Konfederasyon güçlerine bağlı generallerin adını taşıyan askeri üslerin isimlerinin değiştirilmesine yönelik maddeden dolayı veto edeceğini belirtmişti.

Yasa eğer ABD Senatosu’ndan da üçte ikiden fazla çoğunlukla geçmesi halinde, Trump'ın tasarıyı veto etme hakkı olmayacak.

“Türkiye ile ilgili yaptırım düzenlemeleri”

Tasarıda, Trump'tan Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

Tasarıda Türkiye ile ilgili bir diğer önemli madde de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili.

Trump, 2017'de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye karşı uygulanmasını daha önce engellemişti.

Ancak, tasarının Senato'da da üçte ikiden fazla bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump da yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.