ABD: İsveç ve Finlandiya, ilk fırsatta birlikte NATO'ya üye olmalı

ABD: İsveç ve Finlandiya, ilk fırsatta birlikte NATO'ya üye olmalı

.

A+A-

İki ülkenin NATO üyeliğine destek açıklamasında bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bir sonraki görüşme turları iptal edilmedi, ertelendi” dedi.

Washington yönetiminden, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısının 'ileri bir tarihe' ertelendiği yönündeki haberlerin ardından iki ülkenin NATO üyeliğine destek mesajı geldi. Finlandiya ve İsveç'in ilk fırsatta birlikte NATO'ya üye olmalarını istediklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın açıklamasında Türkiye'nin görüşmeleri iptal etmediğini hatırlattı.

'GÜNDEMDE OLAN BİR SORU DEĞİL'

Günlük “Bir sonraki görüşme turları iptal edilmedi, ertelendi” diyen Price, “Bu Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin nerede olduklarını değerlendirmeleri için bir fırsattır. Açıkçası bu istişarelerin devam ettiğini görmek istiyoruz” ifadeleri kullandı. ABD'li yetkili, Washinton yönetiminin Finlandiya'nın İsveç'ten önce NATO'ya üye olmasını destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruya ise yanıt vermedi. "Gündemdeki soru bu değil" diyen Price, "Bu, ABD ile Türkiye arasında bir konu değil. Bunlar, nihayetinde üç ülke arasında karara bağlanması gereken bir şey" diyerek devam etti.

FİNLANDİYA, 'İSVEÇSİZ KATILIMI' GÜNDEME GETİRDİ

Dün, Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki NATO görüşmelerine ilişkin Helsinki yönetiminden açıklama gelmişti. "Türkiye ile üçlü görüşmelere ara verilmesi gerekiyor" diyen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, 'ortalığın yatışması için vakit gerektiğini' söyledi. NATO görüşmelerinde 'molaya ihtiyaç olduğunu' dile getiren Haavisto, "Ortam sakinleştikten sonra devam etmek en iyisi" dedi.

Finlandiya'nın NATO'ya 'tek başına' katılma seçeneğini gündeme getiren Haavisto, 'bunun gerçekleşmemesi için hiçbir neden göremediğini' söyledi ve şöyle konuştu: "Uzun vadede İsveç'in ilerlemesini engelleyecek bir şey olup olmadığına dair durum değerlendirmesi yapmalıyız. Bu konuda şu anda pozisyon almak için çok erken. Ortak başvuru ilk seçenek olmaya devam ediyor."

'İLERİ BİR TARİHE ERTELENDİ'

Haavisto'nun açıklamasından saatler sonra, Ankara'nın talebi üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısının 'ileri bir tarihe' ertelendiği bildirildi. Bir sonraki toplantının, şubat ayında Brüksel'de gerçekleşmesi planlanıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.