ABD İran'da hangi noktaları hedef aldı?

ABD İran'da hangi noktaları hedef aldı?

Uydu görüntüleri ve açık kaynak analizlerine göre ABD'nin 7-15 Temmuz tarihleri arasında İran'a düzenlediği saldırılar, ülkenin güneyi ve güneybatısında en az 9 eyalete yayıldı.

A+A-

ABD'nin 7 Temmuz'dan bugüne İran'a yönelik devam eden saldırıların, ülkenin güneyi ve güneybatısında geniş bir alana yayıldığı bildirildi.

Al Jazeera tarafından uydu görüntüleri, saha görüntüleri ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) resmi verileri temel alınarak hazırlanan analizde, saldırıların Bender Abbas, Hürmüz, Ahvaz, Buşehr, Keşm Adası, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları ile Kuhestak bölgesi başta olmak üzere İran'ın güney kıyı şeridindeki çok sayıda askeri tesis ve stratejik noktayı kapsadığı belirtildi.

Analize göre tespit edilebilen saldırılar, 18 ilçe ve 9 ile yayıldı. Hürmüzgan, Sistan-Beluçistan, Merkezi, Huzistan, Fars, Buşehr, Hemedan, Simnan ve Gülistan eyaletlerinde hava üsleri, askeri tesisler, limanlar ve lojistik merkezlerin hedef alındığı kaydedildi.

Ahvaz'da hastane tahliye edildi

İran basınına göre, ABD saldırılarının hedef aldığı bölgelerden biri olan Ahvaz'da, 16 Temmuz'da Bakıyi İhtisas Hastanesi çevresinde meydana gelen saldırılar nedeniyle 200'den fazla hasta tahliye edildi.

Fars Haber Ajansı'nın Ahvaz Tıp Bilimleri Üniversitesi'ne dayandırdığı haberde, hastanenin çevresindeki patlamaların ardından geçici olarak hizmet dışı kaldığı ve tüm hastaların güvenlik gerekçesiyle kentteki diğer hastanelere sevk edildiği belirtildi.

Hürmüzgan'da deniz üsleri ve limanlarda hasar oluştu

Uydu görüntülerine göre Hürmüz Boğazı'nın doğu kıyısındaki Sirik ilçesi yakınlarında bulunan bir deniz üssünde bina çatısının bir bölümünün çöktüğü ve limandaki bir vincin hedef alındığı görüldü.

Kuhestak bölgesindeki balıkçı iskelesinde yeni hasar izleri tespit edilirken, Bender Abbas'taki Buşt Şehr Balıkçı Limanı'nın otoparkında da saldırı izleri tespit edildi.

Cask kenti yakınlarındaki bir deniz tesisinde de 8-13 Temmuz tarihleri arasında çekilen uydu görüntülerinde çeşitli değişiklikler gözlendi. Ayrıca 14 Temmuz'da sosyal medyada paylaşılan güvenlik kamerası görüntülerinde Bender Abbas'ta art arda patlamaların meydana geldiği görüldü.

İranşehr Havalimanı ve Buşehr'deki hedefler

Sistan-Beluçistan eyaletindeki İranşehr Havalimanı'nda 8-9 Temmuz tarihli uydu görüntülerinin karşılaştırılmasında pist ve tesisler içerisinde doğrudan isabet aldığı değerlendirilen dört nokta tespit edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de saldırı sonrası yangın çıktığı görüldü.

Buşehr'de ise uydu görüntüleri, nükleer tesis içerisinde iki farklı noktada hasar izleri bulunduğunu ortaya koydu. Analize göre hedeflerden biri reaktör kubbesine yaklaşık 65 metre mesafede yer aldı.

Kent yakınlarındaki askeri üste de pistin bir bölümü ile çevresindeki saha tesislerinde hasar oluştuğu tespit edilirken, 9 Temmuz'da sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Buşehr yakınlarında yangın çıktığı görüldü.

Hendab Nükleer Tesisi'nde hasar izi

Merkezi eyaletindeki Hendab Nükleer Tesisi'nde 8-13 Temmuz tarihleri arasında çekilen uydu görüntülerinin karşılaştırılması sonucu ana bina grubunun kuzeyinde yeni hasar izleri tespit edildi.

Saldırılar ateşkes sonrası yeniden başladı

Saldırılar, ABD ile İran arasında haziran ayında varılan ateşkesin bozulmasının ardından gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Temmuz'da 17 Haziran'da imzalanan mutabakatın sona erdiğini açıklamış, taraflar daha sonra karşılıklı saldırılara yeniden başlamıştı.

Son haftalarda iki ülke arasındaki gerilim, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiği ve kritik altyapıların hedef alınmasına ilişkin karşılıklı tehditlerle yeniden tırmanırken, uluslararası taraflar çatışmaların Hürmüz ve Babu'l Mendeb boğazlarının güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.