ABD-İRAN gerilimi tırmanıyor..Liderlerden çok sert sözler

ABD-İRAN gerilimi tırmanıyor..Liderlerden çok sert sözler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin tavrını eleştirerek, “Aslan kuyruğu ile oynamayın, pişman olursunuz” dedi. Ruhani'nin "İran'la barış, barışların anası; savaş, savaşların anası" sözüne Trump ve Pompeo sert yanıt verdi.

A+A-

'Aslan kuyruğu ile oynamayın pişman olursunuz'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün İran’ın yabancı ülkelerdeki temsilcileri ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan Ruhani, ülkeler arasındaki ilişkilerin niyet temelli olduğunu belirterek, “İran ile savaşmanın savaşların temeli ve İran ile barışmanın barışların temeli anlamına geldiğini bilmelidir. Biz tehditten hiçbir zaman korkmadık. Tehditlere karşılık tehdit edeceğiz” dedi. ABD ve İran arasında süre gelen müzakerelerin sonuçsuz kaldığını söyleyen Ruhani, “Sayın Trump! Biz şerefli bir milletiz. Biz tarih boyunca bölge boğazının güvenliğinin garantörü olduk. Aslankuyruğu ile oynamayın. Pişman olursunuz” ifadelerini kullandı.

Ruhani, “Günümüzde ABD’nin başında olan hükümet, bir tek kendinden önceki hükümet ile değil, tüm dünyanın çıkarlarına karşı ve elbette bir anlamda da kendi çıkarlarına karşı savaşmaya çalışıyor. Bu konu bir tek İran için değil tüm dünya ülkeleri için bir tehlike sayılır ancak bu durumun doğurduğu büyük fırsatlar da var” diye konuştu.

Trump'tan sert yanıt: "Bir daha asla ABD'yi tehdit etme yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın" 

Ruhani'nin tehditvari açıklamalarına cevaben Twitter hesabı üzerinden “İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye” başlığı ile yaptığı paylaşımda Trump, “Bir daha asla ABD’yi tehdit etme yoksa tarihte çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın. Artık şiddet ve ölüme dair kaçık ifadelerinizi sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkat et” ifadesini kullandı.

Pompeo: İran Hükümeti, hükümetten çok mafyaya benziyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın üst düzey yetkililerinin karıştığı yolsuzluklara işaret ederek “Liderler arasındaki yolsuzluk ve zenginlik seviyesi, İran’ın bir hükümetten çok mafyaya benzer birşey tarafından yönetildiğini gösteriyor” dedi.

Bakan Pompeo, California eyaletindeki Ronald Reagan Kütüphanesi ve Halkla İlişkiler Merkezi’nde “İranlıların sesine destek” başlıklı bir panelde ABD’de yaşayan İranlılara hitap etti. İran’da rejim karşıtı gösterileri desteklediğini ifade eden Pompeo, “Trump yönetimi İran halkı için sizinle aynı rüyayı görüyor. Bizim çabalarımız, tanrının yardımı ile o günler gelecek” şeklinde konuştu.

İran’ın ham petrol üretiminin sıfıra ineceğini dile getiren Pompeo, “İran rejiminin İran halkı için bir kabus olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Pompeo, “Nükleer anlaşma sürecinde, İran’ın artırdığı petrol gelirleri İran halkına gidebilirdi. Bunun yerine teröristlere, diktatörlere ve vekalet milislerine gitti” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın üst düzey yetkililerini yolsuzluk yapmakla suçlayan Pompeo, İran Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani’nin, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney sayesinde kamu ihalelerinde yolsuzluk yaparak elde ettiği sermayenin en az 300 milyon dolar değerinde olduğunu iddia etti. Pompeo, “Çoğu kişi bilmez ama Ayetullah Hamaney’in, Setad adı altında kendi şahsına ait 95 milyar doları bulan kayıtdışı yatırım fonu var. Bu varlık vergilendirilmiyor” dedi.  İran’daki birçok yetkilinin bu yolsuzluklara karıştığını öne süren Pompeo, “Liderler arasındaki yolsuzluk ve zenginlik seviyesi, İran’ın bir hükümetten çok mafyaya benzer birşey tarafından yönetildiğini gösteriyor” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.