ABD, İHA Sistemlerini Ortadoğu’ya Gönderiyor

ABD, İHA Sistemlerini Ortadoğu’ya Gönderiyor

ABD, Ukrayna'da başarılı bir şekilde kullanıldıktan sonra Ortadoğu'ya insansız hava aracı karşıtı sistem gönderecek.

A+A-

ABD, Ukrayna’da Rus insansız hava araçlarına karşı etkili olduğu kanıtlanmış bir sistemini, İran tehdidine karşı Orta Doğu’ya yönlendiriyor. İki ABD’li yetkiliye göre, bu adım, bölgedeki drone karşıtı savunmaların kısıtlı olması nedeniyle kritik önem taşıyor. Pentagon yetkilileri, İran’ın Shahed insansız hava araçlarına karşı mücadelede zorluklar yaşadıklarını kabul ederken, bu sistemin devreye girmesiyle daha etkili bir koruma sağlanması hedefleniyor.

İran’ın saldırılarına misilleme olarak planlanan hamleler, Basra Körfezi ülkelerini endişelendiriyor. Bu ülkeler, yeterli hazırlık zamanı bulamadıklarından şikayetçi. Merops olarak adlandırılan sistem, drone’ları tespit edip etkisiz hale getirebiliyor ve yapay zeka desteğiyle uydu bağlantısı kesildiğinde bile işlevini sürdürüyor. Bu teknoloji, pahalı füzeler yerine daha ucuz yöntemlerle savunmayı mümkün kılıyor, böylece maliyet sorununu azaltıyor.

ABD’li savunma yetkilileri, Merops’un Orta Doğu’daki çeşitli noktalara, hatta ABD kuvvetlerinin bulunmadığı alanlara konuşlandırılacağını belirtiyor. Sistem, Ukrayna’daki deneyimlerden alınan derslerle geliştirildi ve Rus saldırı dronlarına karşı NATO ülkelerinde başarıyla kullanıldı. Temsilci Jim Himes’in ifadesiyle, insansız hava araçları tehdidi bir ‘matematik problemi’ yaratıyor; zira ucuz drone’ları durdurmak için pahalı sistemlere güvenmek sürdürülebilir değil.

İran Tehdidinin Artan Boyutları

Pentagon, İran insansız hava araçlarının tespit ve imhasının zorluğunu vurguluyor. Bu araçlar, kuşlar veya uçaklarla karışabildiği için radar sistemlerini zorluyor. Savunma Bakanı Pete Hegseth, maksimum koruma için çalışmaların sürdüğünü söylerken, drone endüstrisi uzmanları, ABD’nin bu teknolojileri hızlandırması gerektiğini savunuyor. Eski Google CEO’su Eric Schmidt’in desteklediği üretici firma, sistemin dağıtımında rol oynuyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, ülkesinin bu tür yardımlara ihtiyacı olduğunu belirtirken, ABD’nin adımları, küresel güvenlik dengelerini etkiliyor. Bu hamle, İran’ın geniş envanterine karşı ucuz ve etkili bir çözüm sunuyor, ancak uzmanlar, uzun vadeli stratejilerin de gözden geçirilmesini öneriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.