AB üyesi Akdeniz ülkelerinden Türkiye'ye yaptırım uyarısı

AB üyesi Akdeniz ülkelerinden Türkiye'ye yaptırım uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nin (Med7) sonuç bilgirgesinde Türkiye’ye uyarı mesajları verildi.

A+A-

Fransa'nın ev sahipliğindeki Med7, Korsika adasında İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan’ın katılımıyla yapıldı.

Med7 Zirvesinin ana konusu son dönemde Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz tartışması oldu.

Zirvenin sonuç bildirgesinde Türkiye'ye uyarı mesajları verildi. Ankara'nın Doğu Akdeniz'de “tek taraflı faaliyetlerine son vermemesi durumunda yaptırımların hayata geçebileceği” vurgulandı.

Ortak açıklamada, “Türkiye'nin diyalog yolunda ilerlememesi ve tek taraflı faaliyetlerine son vermemesi halinde, AB ek kısıtlayıcı tedbirlerin bir listesini hazırlamaya hazır ve bunlar 24-25 Eylül’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde gündeme gelebilir” ifadelerine yer verildi.

AB ve Almanya ara bulucu

Türkiye ile Yunanistan arasında diyaloğun yeniden başlaması için AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya'nın ara buluculuk çabalarının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, bölgesel krizlerin artması ve Akdeniz'de gerilimin yükselmesine karşı Avrupa'nın birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiği dile getirilen bildirgede, AB ve üye ülkelerin egemenlikleri, hakları ve çıkarlarının savunulması gerektiği aktarıldı.

Bildirgede, "Egemenlik ve egemenlik haklarına yönelik tekrarlanan saldırılar ve Türkiye'nin aldığı saldırgan tedbirler karşısında Kıbrıs ve Yunanistan ile tam desteğimizi ve dayanışmamızı yineliyoruz. Bölgedeki ülkeleri uluslararası hukuka ve uluslararası deniz hukukuna saygı göstermeye ve tarafları sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye davet ediyoruz” denildi.

Bu çerçevede Türkiye ile Yunanistan arasında diyaloğun yeniden başlaması için AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya'nın ara buluculuk çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtilen bildirgede, Türkiye'nin, münhasır ekonomik bölgesinin belirlenmesine yönelik müzakerelerin başlaması için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin davetini kabul etmeye ve bu konuyu Uluslararası Adalet Divanı'na taşımaya çağrıldığı dile getirildi.

Macron: Med7 ülkeleri Türkiye ile tekrar ‘iyi niyetli’ diyalog istiyor

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği üyesi 7 Akdeniz ülkesinin (MEd7) Türkiye ile iyi niyetli bir diyaloğu yeniden başlatmak istediğini söyledi.

Korsika Adası'nda düzenlenen Med7 liderler zirvesine ev sahipliği yapan Macron, Doğu Akdeniz konusunda AB üyesi ülkelerin egemenliklerine ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve tansiyonun düşürülmesi için ortak bir plan belirlediklerini söyledi.

Zirve sonrasındaki ortak basın toplantısında Türkiye ve Rusya'ya tepki gösteren Macron, "Bugün Akdeniz'imiz Suriye'den Libya'ya çatışmalara sahne oluyor. Bu tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan tarihi güçlerin hegemonya oyunu. Türkiye ve Rusya'nın bu konudaki rolleri bizleri endişelendiriyor." sözleriyle Ankara ve Moskova'yı kınadığını belirtti.

“Tercih ettiğimiz seçenek Türkiye ile diyalog kurmak”

'Saf' olmadıklarını belirten Macron, Türkiye'yi (Doğu Akdeniz'de) 'tek taraflı eylemlerine son vermeye' çağırdı. Tercih ettikleri seçeneğin hala yeniden Türkiye ile diyalog kurmak olduğunu kaydetti.

“AB üyesi ülkeler olarak Akdeniz konusunda yapıcı politikamız olmalı" diyen Fransız lider, “Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin her iki taraf için faydalı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi ve enerji alanında ortak ajanda tekrar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Macron, “Tek taraflı provokasyonlara ve sondaj çalışmalarına karşı (Güney) Kıbrıs ve Yunanistan'a karşı dayanışma içerisindeyiz. Bölgede diyalog oluşturmak ve denge kurmanın yollarını bulma hususlarını AB Liderler Zirvesi'ne taşıma konusunda ortak irade bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Macron, bu konuda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e güvendiklerini kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.