AB, aşı milliyetçiliğini reddetti: ABD ve İngiltere gibi değiliz!

AB, aşı milliyetçiliğini reddetti: ABD ve İngiltere gibi değiliz!

.

A+A-

 AB'nin aşı milliyetçiliği yaptığı iddialarını reddeden  AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin ABD veya İngiltere gibi aşıların ihracatını toptan yasaklamadığını, ihracatı hiçbir zaman durdurmadığını dile getirdi.

AB Konseyinin haftalık haber bültenine yazı yazan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 450 milyon nüfuslu 27 AB ülkesinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı büyük bir aşılama kampanyası yürütüldüğünü, bazı zorluklar nedeniyle oluşan düş kırıklıklarını anladığını ifade etti.

Michel, birçok kişinin aşı olabilmek ve normal hayatına dönebilmek için sabırsızlandığını dile getirerek, "Sabırsızlanmak gayet meşrudur ancak bu durum daha geniş perspektifi görmemizi engellememeli" sözlerine yer verdi.

"Avrupa olmadan aşı üretmek mümkün olamaz"

AB Konseyi Başkanı Michel yazısında, "Avrupa olmadan bir yıldan kısa sürede birkaç çeşit aşı geliştirmek ve üretmek mümkün olamazdı" yorumunda bulundu.

Açıklamasında, "Bizimkinden daha az arzu edilen değerleri bulunan Çin ve Rusya'nın bizi yanıltmasına izin vermeyelim" diyen Michel, "Rusya ve Çin başka ülkelere aşı arz etmek için çok sınırlı ancak geniş şekilde reklamı yapılan operasyonlar yürütüyor. Mevcut sayılara göre bu ülkeler her 100 kişiye uygulanan doz bakımından AB'nin ancak yarısı kadar aşılama yaptı. Avrupa aşıyı propaganda amaçlı kullanmayacak. Biz değerlerimizi savunacağız" ifadesini kullandı.

"AB ihracatı hiçbir zaman durdurmamıştır"

Michel açıklamalarında, "AB'nin aşı milliyetçiliği yaptığı suçlaması karşısında çok şaşırdığını" dile getirerek şunları belirtti:

"İngiltere ve ABD, kendi topraklarında üretilen aşılar ve aşı bileşenlerinin ihracatına kesin bir yasak koydu. Ancak dünyada en yüksek aşı üretim kapasitesine sahip bölge olan Avrupa Birliği, AB içinde üretilen dozların ihracının kontrol edilmesi için bir sistem getirdi.

Amacımız sipariş verdiğimiz ve aşılar için ön finansman sağladığımız şirketlerin aşıları bize söz verilmişken diğer gelişmiş ülkelere ihraç etmesini önlemek. AB ihracatı hiçbir zaman durdurmamıştır."


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.