Rusya | Lavrov’dan ABD’ye Kürtler eleştirisi

Rusya | Lavrov’dan ABD’ye Kürtler eleştirisi

.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova'da basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, Yunanistan ile Türkiye’nin deniz yetki alanlarının ele alınacağı istikşafi görüşmelerinin yeniden başlatılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ocak sonunda görüşmek için anlaştığını duydum. Bunun, bunun gibi sorunları tartışmak ve çözüme ulaştırmak için çok doğru bir format olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse Doğu Akdeniz’de güç kullanılmasını istemiyor. Bize gelecek olursam, eğer herhangi bir şekilde yararlı olabileceksek, eğer söz konusu anlaşmazlıkların tarafları olan ülkelerle iyi ilişkilerimizi kullanabileceksek, istenmesi halinde yardımcı olmaya hazır olacağız” dedi.

ABD’nin Suriye politikasını eleştiren Lavrov, şunları kaydetti:

“ABD bir yandan çeşitli yaptırımlar ile Suriye’ye insani yardım kapsamına giren ürünlerin dahi gönderimine engel oluyor bir yandan da Fırat Nehri’nin doğusunda küçük sayılmayacak bir alanı işgal etmiş durumda. Suriye petrolünü, Suriye’nin ulusal zenginliklerini acımadan sömürüyor, bunların kaçakçılığını yapıyor, bunları satarak karşılığında alınan parayı Kürt gruplar dahil, himayesindeki adamlarını desteklemek için kullanıyor. 

Kürtleri Şam ile diyalog kurmaktan vazgeçirtiyor, ayrılıkçı hareketleri teşvik ediyor. Bu tabii ki bildiğiniz gibi Türkiye’de de büyük sorunlara yol açıyor. Fakat en mühimi bunlar, ne Amerikalılar ne de müttefiklerinin davet edildiği Suriye topraklarında yaşanıyor.”

“ABD ile iletişimdeyiz”

Sergey Lavrov, Suriye’de ABD ile iletişim halinde olduklarını ifade ederek, “Bu onların, oradaki (Suriye’deki) varlığını meşru olarak tanıdığımız anlamına gelmiyor; bunu, onların belli bir çerçeve içinde faaliyet göstermesi gerektiğinden yapıyoruz. Onları oradan dışarı süremeyiz, zira onlarla çatışma içine girmeyeceğiz.

Ancak orada oldukları için, çatışmayı önleme adına, belirli kurallara uymaları adına onlarla diyalog kuruyoruz. Bunun yanında Suriye hükümetine ait noktalara karşı güç kullanmalarının kabul edilemez olduğunu sert bir biçimde onlara söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.