Pedersen: "Suriye'de askeri değil, siyasi çözüm üretilmeli"

Pedersen: "Suriye'de askeri değil, siyasi çözüm üretilmeli"

.

A+A-

Suriye'de askeri bir çözümün "illüzyon" olduğunu vurgulayan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye'deki çıkmazdan kurtulmanın tek yolunun tarafların siyasi çözüm üretmesi olduğunu ifade etti.

Suriye'deki iç savaş 12'nci yılına girmesi nedeniyle yazılı açıklamada bulunan Pedersen, "Suriyeliler derin acı çekmeye devam ediyor ve zorluklar daha da derinleşiyor" dedi.

Pedersen, Suriye halkının artık siyasi bir çözüme ihtiyacı olduğunu ve bunu hak ettiğini vurgulayarak, bu bağlamda Beşşar Esed rejimi, Suriyeli muhalifler ve uluslararası aktörlerle görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.

"Suriye'de 2 yıldır cephe hatlarında bir gelişme yok"

BM Temsilcisi yazılı açıklamasında, en büyük hedefinin, Suriye'de siyasi geçişin yol haritası belirlendiği 18 Aralık 2015 tarihli BMGK'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Pedersen açıklamasında, "Herkese mesajım aynı; askeri çözüm bir illüzyondur. Bu her zaman böyleydi ama şimdi herkesin göreceği şekilde ortaya çıktı." ifadesini kullanarak, Suriye'de 2 yıldır cephe hatlarında bir değişiklik olmadığına vurgu yaptı.

"Suriye'deki kör düğüm için siyasi bir çözüm gerekli"

Suriye'deki son duruma dikkat çeken Pedersen, "Devam eden bir açmazla karşı karşıyayız ve aynı zamanda artan insani ihtiyaçlar ve sosyo-ekonomik bir çöküş görüyoruz." değerlendirmesine yer verdi.

Ayrıca açıklamasında, ülkenin büyük bir bölümünün harap olduğuna işaret eden Pedersen, ülkedeki kör düğümün çözülebilmesinin yolunun, tarafların, "halkın acılarına son verebilecek, Suriye'nin egemenliğini yeniden tesis edebilecek ve Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesini sağlayacak" siyasi bir çözüm üretmesinden geçtiğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.