Kürtler seçimde ne yapacak?

Kürtler seçimde ne yapacak?

Seçimlere parti olarak girme kararı alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir taraftan Türkiye’deki sol partilerle, bir taraftan da Kürt partileriyle ittifak görüşmelerine başladı.

A+A-

Türkiye’de milletvekili genel seçimleri yaklaşırken siyaset kulisleri de hızlandı. Kürt partileri seçimlere nasıl gireceğini tartışıyor. Seçimlere parti olarak girme kararı alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir taraftan Türkiye’deki sol partilerle, bir taraftan da Kürt partileriyle ittifak görüşmelerine başladı.

Rûdaw, HDP dışındaki Kürt partilerinin nabzını tuttu. Kürtler’in kapsamlı ittifakla seçimlere girmesi zor görünüyor. İşte görüşler…

İTTİFAK GÖRÜNMÜYOR

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi Demir:

Hak-Par olarak seçimlere parti kimliğimizle gireceğiz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Diyarbakır’da Parti Meclisi toplantısı yapacağız. Burada atacağımız adımları belirleyeceğiz ve seçim bildirgemizi hazırlayacağız. İçinde yer alacağımız bir ittifak da görünürde yok. Kürtler arası ittifak doğru zeminde ve doğru ilkeler üzerinde olursa faydalı olur. Ufukta böyle bir ittifak görünmüyor.

HDP sanırım Türkiye soluyla ittifak yapmak istiyor.

GÜNDEMDE ORTAK TAVIR YOK

Kürt Demokratları Platformu (KDP) Genel Başkanı Sertaç Bucak:

Kürtler’in ortak bir tavır geliştirmesi arzu edilen bir durum fakat bu şu anda gündemde değil. Ancak PKK dışındaki yapılar arasında bir ittifak olabilir. HDP, Türkiyelileşmek istediği için Kürtler’le ittifak gibi dertleri de yok. Kendilerine yakın gördükleri Kürt oluşumlarını ziyaret etmiş olabilirler ama bizi ziyaret etmediler.

Biz diğer Kürt partilerinin hepsiyle konuştuk. Birilerinin payandası olmak istemiyoruz. Yemeği pişirip karşımıza getirip “siz de tuzunu koyun” demekle ittifak olmaz.

HDP YENİ HATIRLADI

Partîya Azadîya Kurdîstanê / Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik:

PAK, Mart ayının başında yapacağı toplantıda seçimlerle ilgili net kararını verecek. “Kürtler arasında ittifak”, herkesin “evet” diyeceği bir söylem. İşin üzücü tarafı ittifakın seçimlere hapsedilmiş olması.

2 yıldır “çözüm süreci” adı altında sadece HDP devletle sürekli görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerden diğer Kürt partilerinin hiçbir haberi yok. Diğer partilerle bir diyalog kurulmadı. Kürtler’in kaderiyle ilgili görüşmeler yapılırken hiçbir bilgi vermeyen HDP, seçimler yaklaşınca Kürt partilerini hatırladı. Böyle bir ittifakın hangi zemin üzerine oturacağı konusunda kaygılıyız. Zaten bizim ittifakımız kaç milletvekili çıkaracağımız anlayışı üzerine olmaz.

YEMİNDE KÜRTLER YOK

Kürdistan Demokrat Partisi – Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş:

Partimizin isminde yer alan ‘Kürdistan’ kelimesinden de anlaşılacağı üzere bizim sadece Kürdistan’a yönelik faaliyetlerimiz olur. Türkiye partisi değiliz ve Türkiye’nin iktidarına talip değiliz. Ne aday oluruz, ne de kimseyi destekleriz. Kendimizi Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu altında görmek istemiyoruz. Parlamentoda edilen yemin metni bellidir. Bu şoven metnin içinde Kürtler yok.

150 parlamenter çıkarsanız bile değişen bir şey olmayacak. Karşınızdaki 400 milletvekili hemen ettiğiniz yemini gündeme getirecekler. Benim ülkem işgal altındaysa, benim orda olmamın sadece bana yararı olur halkıma bir faydası olmaz. Sadece kravatımı bağlarım, maaşımı alırım.

Eğer yasaları değiştirirlerse, yemin metnini değiştirirlerse ve orada Kürdistan milletvekili olarak bulunursak gidebiliriz.

İTTİFAK KAÇINILMAZ İHTİYAÇ

Azadi Hareketi Sözcüsü Adem Özcaner:

İttifak süreci başladı, DTK bizi de ziyarete geldiler. İttifak teklifini getirdiler. Barajı geçebilmek için hem Batı’da, hem de Kürdistan’da müzakereler başlattılar. Taleplerini aldık ve kendi hassasiyetlerimizi, yaklaşımlarımızı aktardık. Bu konuyu değerlendireceğiz.

Kürtler kesinlikle ittifak kurmalı. Eski bütün tecrübeleri önemseyeceğiz ama konjonktürin değiştiğini de görmek lazım. Kürtler’in önünde fırsatlar ve riskler var. Dönemin ruhuna uygun işbirliğine girmemiz lazım. İttifak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. İttifak herkesin içinde bulacağı bir temelde oluşturulmalı. Aksi takdirde hem nitelik, hem nicelik açısından sonuç almamız mümkün değil. HDP dışındaki diğer partiler de ittifak noktasında cesur olmalı.

HDP’NİN PROJESİ SORUNLU

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek:

Kürtler üzerinde herkesin hesabı var. AKP kendi Kürdünü yaratmak istiyor, CHP Kürdistan’la olan köprülerini yeniden onarmak istiyor. Kürtler’in de kendi hesapları olsun. Kürtler seçimlere girecekse de beraber girsin boykot yapacaksa da birlikte yapsın.

Biz bir “ulusal demokratik ittifak” çerçevesinde seçimlere girilmesini savunuyoruz. Bu ittifak sadece seçimi hedeflememeli seçimleri de aşmalı.

Fakat HDP zaten seçimlere girme ve parti olarak girme kararı almış. Ondan sonra da Kürt partileriyle görüşüyor. Böyle bir ittifak nasıl bir ittifak olabilir.

HDP’nin Türkiyelileşme projesini başından beri problemli görüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’ın “milli görüş gömleğini çıkardım” açıklamasıyla Selahattin Demirtaş’ın “etnik kimliği geride bırakıyoruz” söylemleri birbirine benziyor.

11 Şubat’ta HDP dışındaki partilerle bir araya geleceğiz ve ortak tutum almak için görüşeceğiz.

RUDAW

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.