Ali K Yıldırım

Ali K Yıldırım

Yazarın Tüm Yazıları >

Ebu Müslüm-i Horasani ve Alevilik

A+A-

Antep'li Malalas'a göre Romen etkisi ile Mazdak dinini kuran Bundos isimli bir kişi idi ki onun Diocletan yönetimi döneminde bir süreliğine Roma da kaldığı söylenir. Bu doktirin ilginç bir biçimde bir çok yönden Alexanderia'lı Carpocrates'in doktirinine benziyor idi.

Bura da İran'i geleneğin yanında Roma vasıtası ile Yunan geleneğinin etkisini görüyoruz. Ancak tabii ki Babylon etkisini unutmamak gerekiyor.

Eskiden PART hükümdarlığına kadar olan dönemde, Yunanlılar'ın Hermes'ine karşılık İraniler'in tanrıça olarak Anahita'sı var idi. Anne, ana kelimesinin kökeni de burada saklı, yani köken Türkçe değil. Bu, ana tanrıça, Anahita iran'i Mitraizm'e dinine ait olmalı.

Kral KAVAD döneminde uygulamaya sokulan Mazdakizm Sasani Resmi Zerdüşt'ü "kilisenin"  yoğun çabası ile alt ediliyor. Mazdakizm eşitlik ve halktan gelen yönetimi savunur iken, Sasani resmi din sınıfı bürokratik ve dinsel hiyerarşinin  tanrı vergisi olduğuna savunuyor idi. Küfür olarak KAVAT kelimesinin kullanıma sokulmasının kökeni de  da Kral Kavad'ın bu "teslimiyetçi" tutumuna dayanmalı.

Bir tür dinsel sosyalizm olan Mazdakizm dini, önceli olan Maniçheizm'den çok şey alıyor. İkisi'de gnostik (İrfan) dinler olarak Zerdüştü doktrinlerden etkileniyor.

Ruh'un incarnation ve transmigration'u inancı İran'i Saka kültürünün Hint bölgesinde yoğrulması ile oluşan Budizm'in prensiplerindendir. Bu inanç Maniçheizm üzerinden Mazdakçılığa da geçiyor. Yani bu inanca göre tanrısal ruh, örneğin İsa'da olduğu gibi, insani bedende varlık bulmak ile kalmıyor, bedenden bedene de geçiyor. Bu inanç Neo Mazdakistlerce sürdürülüyor ve hatta Şii dünyasına da zuhur ediyor.

JAVİDAN , Hüremi (Khurrramis) hareketinin lideri idi. Onun ruhunun Babak'a 'geçmesi" sayesinde Babak lider oluyor. Babak'ı Kürt bölgesinde meşhur ayaklanmanın başı olarak görüyoruz. JAVİDAN ismi bir çok Alev'i ritüelinde geçiyor. Selçuklu veziri Nizam I Mülk Hüremi hareketinin o günkü Kürt bölgesinde geniş desteğinden bahseder. Karamati hareketi Hüremi hareketinin devamcısı.

Sonraki Kızılbaşlarca, Ali; Arap döneminde tanrısal ruhun tecelli ettiği bir beden olarak görülmekle birlikte; bu DİVİNE, yani tanrısal ruh, daha öncesinde HÜREMİ hareketinin inancında kendisini en son olarak KÜRT EBU MÜSLÜMÜ HORASANİ'nin bedeninde gösteriyor. KIZIL'ın sembol olarak kullanıldığı ilk dinsel harekete Budizm'de rastlıyoruz ki bunlar 'Biz hem köklü bir gelenekten geliyoruz ve hem de yeniyiz' demek istiyorlar. Hüremi hareketin de de KIZIL başlık bir nişanedir

HUDA'nın EBU MÜSLÜM bedeninde kendini göstermesi durumu, Hz. MUHAMMED'in Yahudilik karşısında Bağımsızlığını ilan etmek amacı ile KABE'nin yerini KUDİS'ten MEKKE'ye taşıması gibi bir şeydir. HÜREMİ hareketi KABE'yi KÜRT diyarına taşımayı amaçlamış ve içine de EBU MÜSLÜM'Ü yerleştirmiştir.

DOLAYISI ile ruh Arabistan'da  kalmıyor, ruh Arap hakimiyetine girmiyor. Çünkü Tanrı ihtiyacı bitmiyor. Hem Tanrı yaşamaya devam ediyor ve hem de onun girdiği bedenler.

Muhtemelen Pir Sultan'da tanrısallık iddiasında bulundu. Şah İsmail'de TANRI iddiasında bulundu ise de iktidar ve KRAL olması nedeni ile kitlelerin kalıcı teveccühünü kazanamadı. Zaten idol olanın KRAL ve kral olmaması, başka deyişle KURBAN olması gerekiyorki sürekli ötelenenler, baskı altına alınan ve katledilenler nezdinde bir kıymeti olsun. Çarmığa gerilip öldürülen Hz. İSA'nın, göğe yükselip sır olup olmadığı ile ilgili bir kanıt olmasa bile, ölümsüzlüğü buradan geliyor.

Alevilik "Allah, Muhammed, Ya Ali " tekrarı ile kendisini İSLAM'IN bir mezhebi olma girdabına haps ediyor. Oysa geçmişindeki geniş felsefik Ufuk ve kültürler arası köprü olma misyonu ile bu daralmayı hak etmiyor.

Popilizm'in revaçta olduğu bir DÜNYA'da tarih ve kültüre ilginin köreldiğini bilmek ile birlikte ben görüp bildiklerimi söylemiş olayım...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.