Dünyanın kadın dışişleri bakanları İranlı kadınlar için toplanıyor

Dünyanın kadın dışişleri bakanları İranlı kadınlar için toplanıyor

.

A+A-

Dünyanın kadın dışişleri bakanlarının bu hafta Kanada'nın ev sahipliğinde sanal toplantıda bir araya gelerek İran'da devam eden protestoları tartışacakları açıklandı. Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly mevkidaşları ile perşembe günü bir araya geleceklerini duyurdu.

Genç Kürt kadını Jina Mahsa Amini'nin geçtiğimiz ay Tahran ahlak polisi tarafından alıkonulması sonrası ölümüyle ateşlenen protestolar hala devam ediyor.

1979 devriminden bu yana İslam Cumhuriyeti'ne karşı 'en cesur meydan okumalardan' biri olarak şimdiden tarihe geçen gösterilerin kısa süre içerisinde sona ermesi de beklenmiyor.

"Net bir mesaj vereceğiz"

kanadalı Bakan Joly, "Meslektaşlarım ve ben net bir mesaj göndermek için toplanacağız: İran rejimi, özellikle kadınlara yönelik vahşi saldırılar da dahil olmak üzere halka karşı her türlü şiddet ve zulme son vermelidir. Kanada, insan hakları için savaşan tüm cesur İranlıların yanında olmaya devam edecektir. Kadın hakları insan haklarıdır" dedi.

Joly'nin ofisi, sanal toplantının yetkililerin İran halkına destek olmak adına çabalarını koordine etme fırsatı vereceğini kaydetti.

Kanada, İran'a yaptırım uygulama konusunda ABD dahil diğer ülkelere katılmıştı.

Mevcut huzursuzluk İran hükümetini devirmeye yakın görünmese de İran'ın nükleer yetenekleriyle ilgili görüşmelerin çıkmaza girmesi ve Tahran'ın Rusya'ya işgalde destek vermesiyle uluslararası endişeler arttı.

İran, protestolara destek veren ülkeleri içişlerine karışmakla suçladı

İran yabancı ülkeleri içişlerine karışmakla suçlarken, uluslararası bir yarışmada başörtüsüz yarışarak tartışmalara neden olan tırmanma atleti Elnaz Rekabi'nin İran'a dönüşü ve bir kahraman gibi karşılanması konuyu gündemde tutmaya devam etti.

Jina Mahsa Amini Doğu Kürdistan’dan ziyaret amacıyla gittiği Tahran'da ahlak polisi tarafından "uygunsuz kıyafeti" nedeniyle 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

 

KAYNAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.