Barzani: "Referandum ve bağımsızlık risktir ancak belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir"

Barzani: "Referandum ve bağımsızlık risktir ancak belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir"

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığındaki Kürdistan heyeti, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) gruplarla bir araya geldi.

A+A-

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığındaki Kürdistan heyeti, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) gruplarla bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başkan Barzani, bağımsızlık referandumunun planlanladığı gibi 25 Eylül’de yapılacağını belirterek, bu tarihin gecikmesine asla müsamaha göstermeyeceklerini açıkladı.

Her halkın bağımsızlığı ve özgürlüğünün normal karşılanmasına rağmen konu Kürtler olunca bu haklı talebe karşı çıkılmasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade eden Başkan Barzani, Kürtlerin de her halk ve ulus gibi kendi özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını istediklerini vurguladı.

Şiddet ve intikamdan yana olmadıklarını ve Kürt çocuklarının savaş ve şiddetten uzak yaşamasını istediklerini vurgulayan Başkan Barzani “100 yıldan fazladır demokratik bir Irak kurmak istedik ama ne yazık ki bir sonuç alamadık. Biliyorum referandum ve bağımsızlık risktir ancak belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir." dedi.

“Hiçbir devlet bize açık bir şekilde referanduma karşı olduğunu söylemedi” diyen Başkan Barzani şöyle devam etti: 

“Hiçbir devletten referandum için ‘Buyrun bu yeni yıl hediyesidir’demesini beklemiyoruz. Biliyorum referandum ve bağımsızlık risktir ancak belirsiz bir gelecek daha büyük bir risktir. Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı olanlar demokrasiden söz edemez ve kendilerini de demokrat görmesinler. Hangi Kürt’e sorarsanız sorun, Kürdistan’ın bağımsızlığından yanadır. Elbette Kürdistan’ın bağımsızlığı diğer parçalardaki Kürtleri de mutlu eder. Referandum bağımsızlık içindir. Referandum sonrasında barış içinde bağımsızlığı ilan edip, sınırlarımızı belirleyeceğiz.”

Türkiye’nin, Kürdistan yönetiminin aldığı bağımsızlık referandumunu gerçekleştirme kararıyla ilgili tavrının hata olduğu yönünde olduğunu ve bununla ilgili düşüncelerinin ne olduğunun sorulması üzerine Başkan Barzani, Türkiye ile son 20 yıllık süreçte iyi ilişkiler içerisinde olduklarını ancak referandum kararın hata olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.