Zazaki News kurucusu Yılmaz: 'Zazacanın yok olmasına göz yummamalıyız'

Zazaki News kurucusu Yılmaz: 'Zazacanın yok olmasına göz yummamalıyız'

.

A+A-

Ardıl Batmaz

Zazaca günlük haber içerikleri üreten Zazakî News, yayın hayatına başladı. Kurucusu Enver Yılmaz, "Çok doğru ve yerinde bir iş çıkarttığımızı düşünüyorum" dedi.

13 yıl önce gazetecilik hayatına başlayan Enver Yılmaz, çevirmenlik, editörlük, program sunuculuğu ve seslendirme alanlarında yürüttüğü faaliyetlerin ardından çalıştığı yerlerde Zazacanın geri planda kalmasından ötürü Zazakî News projesine atıldı. NewsLab Turkey’in 2022 yılı kuluçka programına başvurusu kabul edilen Yılmaz, aldığı eğitimlerin ardından Diyarbakır'da Zazakî News projesini hayata geçirdi.

'DİLİN KENDİNİ VAR ETMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Günlük haber içerikleri üreten Zazakî News'in, bu alanda bir ilk olduğunu söyleyen Yılmaz, "Dili sadece Zazaca olan bir medya mecrası tasarlıyordum. Zaten 15 Temmuz darbe girişimi ve ilan edilen OHAL sonrası Kürt medyası ağır bir darbe aldı. Onlarca kurumun kapısına kilit vuruldu. Az çok yer bulabildiğimiz medya alanları tümden kapanmış oldu. Uzun süre bu çalışmadan uzak kaldım. Dijital medyanın da gelişmesiyle internet haber sitesi kurma fikri oluştu ve hayata geçirdim. Zazacanın dijital platformlarda yer alması ve bu dilin kendini var etmesi açısından Zazakî News büyük bir öneme sahip" dedi.

'BU DİLİN YAŞATILMASI İÇİN TÜM İMKANLARIMIZI SUNMAK ZORUNDAYIZ'

5 Nisan’da yayın hayatına başlayan Zazakî News'in kurucusu Yılmaz, Zazaca konuşanlar için 'dijital merkez' olma iddiasında olduklarını belirtti. Zazakî News'in özellikle Zaza topluluğunu ilgilendiren içerikler üretmeye gayret ettiğini söyleyen Yılmaz, "Zazacanın risk altında olan bir dil olduğunu esas alırsak, bu yolla insanlara daha fazla ulaşabilir, dillerinde haber okumalarını sağlayabiliriz. Kurulduğumuz günden beri çok güzel tepkiler alıyoruz. Şimdiden yazar kadromuz oluştu. Çok doğru ve yerinde bir iş çıkarttığımızı düşünüyorum. Zazakî-Kurmancî yayın yapmak hem maddi hem politik ortam sebebiyle çok zor. Birçok şeyi kendi imkanlarımız, bütçemizle yapmak zorundayız. Fakat bu dilin yaşatılması için tüm imkanlarımızı ve tecrübemizi sunmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

'BU DİLİ KONUŞAN İNSANLAR SEYİRCİ KALMAMALI'

Zazacanın UNESCO'nun 'tehlike altındaki diller' listesinde yer aldığını söyleyen Yılmaz, Zazacanın giderek daha az konuşulduğunu ve dilin yok olmasına göz yumulmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Çocuklar asimilasyon çarkında kendi ana dillerini unutmuş durumdalar. İnsanların binlerce yıldır konuştuğu, geliştirdiği bu kültür ve dil yok olmamalı. Bu coğrafya, şimdiye kadar birçok dilin yok olduğuna şahitlik etti. Bu dilin, kültürün ve seslerin yok olmasına her şeyden önce bu dili konuşan insanlar seyirci kalmamalıdır" diye konuştu.

Enver Yılmaz kimdir?

1980 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde dünyaya geldi. Newepel, Vate Dergisi ve Azadiye Welat gazetelerinde yazarlık; Gün TV, Jiyan TV ve Çarpel TV’de editörlük ve program yapımcılığı yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Zazaca çevirmenlik yaptığı dönemde kayyım tarafından görevinden ihraç edildi. Rupela Nû ve Amida Haber siteleri için Zazaca haber içerikleri üretti. Uzun bir süre Podcast Kurdî için Zazaca Podcast içerikleri üretti. Yazdığı öykülerle ve yaptığı haberlerle ödüller de alan Enver Yılmaz’ın 'Ti Dejeko Bêwayîr î' ve 'Bena Hol' isimli hikâye kitapları bulunmaktadır.

Kaynak: Gazete Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.