Zamlı faturalar yakıldı

Zamlı faturalar yakıldı

.

A+A-

Enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması çağrısında bulunan sendikalar,  faturalarını yakarak zamları protesto etti.

Diyarbakır, Ankara ve İzmir’de yapılan açıklamalarla, zamlar protesto edildi. KESK, Tüm Emekliler Sendikası ve BES üyeleri, zamların geri alınmasını talep etti. 

ANKARA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, "zamlar geri alınsın" talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde açıklama yaptı. “Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın” pankartının açıldığı eylemde emekçiler, sık sık “Zam zulüm işkence işte AKP”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları attı. 

Açıklamada konuşan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Erdoğan Usta, enerji ve akaryakıt zamlarının geri çekilmesini, enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması çağrısında bulundu.

‘HALKIN TEPKİSİ ARTIYOR’

Bugün ülke genelinde yoksulluğun sembolü olan elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktıklarını söyleyen Usta, iktidarın politikalarıyla Memur-Sen'in imzaladığı toplu sözleşmenin sonuçlarını hep beraber yaşadıklarını belirtti. 

İşsizlik ve yoksulluğun derinleşerek devam ettiğini kaydeden Usta, “Asgari ücrete yapılan zam daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalırken, kamu emekçilerinin maaşları yoksulluk sınırı rakamlarının çok gerisinde seyrediyor ve her geçen gün açlık sınırı rakamlarına yaklaşıyor. Ülkenin dört bir yanından hayat pahalılığına ve fahiş zammı faturalara karşı tüm halkın tepkisi her gün daha da artıyor” şeklinde konuştu.

‘BİR KESİM LALE DEVRİ YAŞIYOR’

Bir tarafta yoksulluk diğer tarafta israfın olduğuna dikkat çeken Usta, ülkede bir kesimin Lale Devri’ni yaşadığını diğer kesimin geçinemediğini ifade etti. Usta, geleceğe dair kaygıların arttığını belirterek, “Siyasal iktidarın neo-liberal ekonomi politikaları cilalanıp topluma sunulurken emekçilerin payına daha fazla sömürü daha fazla yoksulluk düşüyor. Sermaye sahipler servetlerinin üzerine servet katarken neşeleri Maliye Bakanı'nın gözlerinin içindeki ışıltıya yansıyor” diye konuştu.

‘FATURASINI İKTİDAR ÖDEYECEK’

Yaşanan krizin faturasının bedelini ilk seçimlerde iktidardan kesileceğine işaret eden Usta, "Asgari ücretliye vergi istisnasını müjdeleyen, istisna tutarı kadar asgari geçim indirimini kaldıranlardan, istisna olarak sunulan gelirden bile dolaylı vergi alan anlayıştan bıktık. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen yüksek zamlarla beraber ödediğimiz vergilerden katmerlenerek artıyor. Bir taraftan elektrik dağıtım şirketleri soyuyor, diğer taraftan devlet” ifadelerini kullandı.

Usta son olarak şunları kaydetti: "A'dan Z'ye her şeye gelen ve gelecek olan zamların işaret fişeği olan enerji ve akaryakit zamlarının geri çekilmesini enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını istiyoruz.  Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. Vergide ve ücrette adalet, bağımsız yargı, adil bir ek gösterge sistemi istiyoruz.”

FATURALARI YAKTILAR

Açıklamanın ardından emekçiler elektrik ve doğalgaz faturalarını yakarak, hükümetin politikaları ve zamları protesto etti.

İZMİR

Tüm Emekliler Sendikası, “Zamlar geri alınsın. Geçinemiyoruz” talebiyle Konak Metro önünde stant açtı. Emekliler, zamların geri alınması için yurttaşlardan imza topluyor. 

Yaşanan ekonomik krizin yükünün bugün emeklilerin üzerinde olduğunu söyleyen emekliler, TÜİK'in açıkladığı yüzde 35 enflasyonun bile altında yapılan maaş zamlarının emeklileri daha da yoksulluk içine ittiğini belirtti. Açlıkla boğuştuğunu ifade eden emekliler, "Siyasi iktidarın biz emeklilerin taleplerini dikkate alarak, temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamların geri alınmasını, en düşük emekli aylıklarının en az 5200 TL olmasını istiyoruz” diye çağırdı. 

BES: ÇİFTE SOYGUN VAR

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi de elektrik ve diğer tüketim araçlarına yapılan zamları protesto etti. Şirinyer Kadifekale Vergi Dairesi binası önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Bu zamlarla yaşanmaz. Zamlar geri alınsın” pankartını açtı.  

Burada açıklama yapan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, yaşananların ağır bir faturasının olacağını söyleyerek, bu faturanın ilk seçimlerde siyasi iktidara kesileceğini belirtti. Güven, "Yalandan, dolandan, talandan bıktık. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen yüksek zamlarla beraber ödediğimiz vergilerde katmerlenerek artıyor. Bir taraftan elektrik dağıtım şirketleri soyuyor, diğer taraftan devlet. Artık çifte soygundan bıktık" diye sitem etti. 

BES üyeleri, açıklamadan sonra elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı.

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri de, elektrik, doğalgaz ve temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamlara ilişkin Şirinyer Migros önünde basın açıklaması düzenledi. “Artık yeter geçinemiyoruz; zamlar geri alınsın” pankartının açıldığı açıklamada “Bu fatura ödenmez enerji şirketleri kamulaştırılsın”, “Özelleştirmeler iptal edilsin” ve “Temel ihtiyaç ürünlerinde KDV kaldırılsın” dövizlerini taşıdı. Açıklamada sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” ve “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanış sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyigit ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın metnini okuyan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, açlık, işsizlik ve yoksulluğun derinleşerek devam ettiğini söyledi. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamların bütçeye aylık maliyetinin şimdiden 565 lira olduğunu vurgulayan Çetin, “Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır. Öncelikle 150 kilowatt/saat elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kilowatt /saat yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır” dedi.

/MA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.