Yunanistan Başbakanı: Türkiye’yle masaya oturmayız

Yunanistan Başbakanı: Türkiye’yle masaya oturmayız

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeniden Doğu Akdeniz'e açılmasıyla ilgili, “Bu şartlar altında Türkiye ile masaya oturmayız” dedi.

A+A-

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, akşam saatlerinde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti.

Miçotakis, söz konusu görüşme sonrası, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeniden Doğu Akdeniz'e açılması konusuna değinerek, “Bu şartlar altında Türkiye ile masaya oturmayız” ifadelerini kullandı.

MAAS: MÜZAKERE KOŞULLARINI YARATMAK TÜRKİYE'YE KALMIŞTIR

Heiko Maas ise, Türkiye'nin Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesini eleştirerek, tek taraflı hareketlerin müzakereleri başlatma çabalarına darbe vuracağını söyledi.

Lefkoşa'da Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Christodoulides'le görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Maas, "Türkiye'nin gerginlik ve yumuşama politikası arasında gidip gelmeye son vermesi gerekiyor. Müzakere koşullarını yaratmak Türkiye'ye kalmıştır" ifadesinde bulundu.

İki ülke arasında yaşanan gerilim konusunda arabuluculuk görevi üstlenen Maas, Ankara ziyaretinin iptali hakkında, "Bugün sadece Lefkoşa ve Atina'ya seyahat etme kararım, bahsettiğimiz güncel gelişmelerden kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Maas, Türkiye'nin araştırma gemisi Oruç Reis'i tekrar Doğu Akdeniz'e göndereceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Ankara'ya planlanan ziyaretini iptal etti ve temaslar için Atina ve Lefkoşa'ya hareket etti.

WASHINGTON’DAN ANKARA’YA TEPKİ

Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus, Ankara'nın Oruç Reis sismik araştırma gemisini yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesine dair 11 Ekim'de yaptığı açıklamayı esefle karşıladıklarını söyledi.

Morgan Ortagus, "Zorlama, tehditler, sindirme ve askeri faaliyetler Doğu Akdeniz'deki gerilimleri çözmeyecek. Türkiye'yi bu hesaplanmış provokasyonu sona erdirmeye ve Yunanistan ile istikşafi görüşmelere derhal başlamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ORUÇ REİS ANTALYA LİMANI'NDAN AYRILDI

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 12 Ekim'den başlayıp 22 Ekim'de sona erecek yeni Navtex ilanın ardından dün sabah saatlerinde Antalya Limanı'ndan ayrıldı.

Doğu Akdeniz'deki sismik arama ve araştırma faaliyetlerinin ardından bir süre önce Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin ikmal ve bakımı yapılmıştı. Bakım işlemleri sonrasında Antalya açıklarında gemideki cihazların testleri gerçekleştirilmişti. (Kaynak: Euronews)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.