Yaver: IŞİD son iki ayda 77 kişiyi katletti

Yaver: IŞİD son iki ayda 77 kişiyi katletti

Yaver, IŞİD’in tartışmalı bölgelerdeki güvenlik zafiyetinden yararlanarak eylemlerine hız verdiğini söyledi. Yaver, “2020’nin ilk iki ayında 77 kişinin terör eylemlerine kurban gitmesi bu tehlikeyi gözler önüne seriyor” dedi.

A+A-

Haber Merkezi - Rûdaw TV’de yayınlanan Nurojî Dostan programına katılan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde artan IŞİD faaliyetlerine dikkat çekti.

Irak ordusunun sözkonusu bölgeleri koruyamadığını, Peşmerge’nin de buralarda güvenliği sağlamasına yol vermediğini belirten Yaver, “IŞİD, oluşan güvenlik boşluğundan yararlanaran günden güne daha rahat hareket ediyor. Böylelikle güvenlik güçlerine ve sivillere zarar veriyor” dedi.

Peşmerge ve Irak ordusu arasında kalan sınır bölgelerinin güvenliği konusunda geçen yıl bir mutabakata varıldığını hatırlatan Cabbar Yaver, “2019’da bu bölgelerin güvenliğinin sağlanması, ortak operasyonlar düzenlenmesi ve kontrol noktaları kurulması konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile mutabakata varıldı. Fakat malesef tek yönlü uygulanmadı. Biz Peşmerge Bakanlığı olarak sürecin işletilmesine hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik” diye konuştu.

Yaver, “Irak Savunma Bakanlığı ve Irak ordusunun bu bölgelerin güvenliği konusunda ciddi yaklaştığını malesef göremiyoruz. Sorun şu ki onlar tek başına tartışmalı bölgelerin güvenliğini sağlayamıyor, Peşmerge’nin de bu bölgelere müdahale etmesine razı olmuyor” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda IŞİD’in bölgedeki eylemlerine ilişkin bilgileri paylaşan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver, “IŞİD mesupları 2018’de 456 saldırı gerçekleştirdi. Bu olaylarda öldürülen, yaralanan ve kaçırılanların sayısı bin 742’yi buldu.  2019’da düzenlenen 270 saldırıda bin 260 kişi hayatını kaybetti. 2020’nin sadece ilk iki ayında 77 kişinin terör eylemlerine kurban gitmesi bu tehlikeyi gözler önüne seriyor” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.