Yaptırım tedirginliği Türk Lirası’nı değersizleştirmeye devam ediyor!

Yaptırım tedirginliği Türk Lirası’nı değersizleştirmeye devam ediyor!

.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek yaptırımların tedirginliği Türk Lirası (TL) üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Doların uluslararası piyasalardaki zayıf seyrine rağmen TL, ABD ve AB'nin Türkiye'ye dar kapsamlı da olsa yaptırım uygulayabileceği beklentileriyle değer kaybediyor.

Dolar/TL, AB ve ABD'nin aynı anda Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulayabileceği beklentisiyle 8'in üzerine çıksa da burada kalıcı olmadı ve 7,9'un altına geriledi. Kur yaptırım söylemleri öncesi 7,8 civarındaydı.

Dolar/TL, cuma günü 8,0250 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı 7,9'un hemen altında tamamladı. Kur, bu sabah 7,85-7,87 bandında seyrederken, euro ise 9,56 seviyesinde.

“ABD kısa süre içerisinde yaptırım uygulayacak”

Reuters'da yer alan habere göre, aralarında ABD'li yetkililerin de bulunduğu kaynaklar ABD'nin kısa süre içinde Türkiye'ye Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle yaptırım uygulayacağını ifade etti.

Kaynakların her an açıklanabileceğini ifade ettiği yaptırımlar Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir'i kapsarken, bazı analistlerin belirttikleri çok daha ağır ekonomik yaptırım olasılıklarına kıyasla dar çerçeveli kalıyor.

“AB ve ABD yaptırımlarının geleceği”

Avrupa Birliği liderleri, geçen hafta gerçekleştirilen zirvede Türkiye'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile enerji arama konusunda yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı bazı Türkiyeli şahıslara kısıtlı yaptırım getirme konusunda anlaşırken, daha ciddi adımları ise mart ayına kadar erteledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye'ye silah ihracatını ise NATO ve Washington ile görüşeceklerini söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yaptırımların başlatılmasını da içeren savunma bütçesi tasarısını veto edebileceği belirtti.

Bankacılar yaptırım gündeminin devam etmesine karşın uygulamaların ertelenmesinin piyasadaki ilk tepkinin azalmasındaki ana neden olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin rezerv birikimi yapması gerekiyor”

Geçmişte rezerv artışı için en yoğun kulanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı.

Döviz alım ihalesi ise 2010'lu yılların başından beri yapılmadı. Bankacılar TCMB'nin rezerv birikimi için önce kalıcı portföy girişleri ve dolarizasyondan geri dönüş olması gerektiğini kısa vadede bunu öngörmediklerini belirtiyorlar.

Bu kapsamda TCMB'nin orta vadede rezerv artışı istekliliğini koruması ancak kısa vadede bu adıma yönelmesi beklenmiyor. 2021 yılının ikinci yarısından itibaren ise rezerv birikimlerinin yapılabileceği öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.