Urfa’da bin 500 yıllık kilise restore edilmeyi bekliyor

Urfa’da bin 500 yıllık kilise restore edilmeyi bekliyor

.

A+A-

Urfa’da Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Noxrut Kilisesi, bin 500 yıldır yıkılmamak için zamana direniyor.

Bölge sakinleri kilisenin restore edilip turizme kazandırılmasını isterken, ŞURO Başkanı Müslüm Çoban, “Nuhrut Kilisesi'nin yıkılmaktan kurtarılması gerekiyor” dedi.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Noxrut (Gürkuyu) köyünde bulunan bin 500 yıllık Noxrut Kilisesi restore edilmeyi bekliyor.

Urfa’nın Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında olduğu dönemde kesme taşlardan Bizans mimarisine has bir teknik olan üç nefli bazikal planla inşa edilen kilisenin büyük bir kısmı günümüze kadar ulaşırken, yapının ön ve arka cephesinin büyük kısmı yıkılmış durumda.

Bakımsızlıktan harabeye dönüşen kilise şimdilerde Noxrut köyünde yaşayan gençlerin ve yaşlıların sohbet etmek ve zaman geçirmek için kullandığı bir mekana dönüştü. Bölge halkı kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Urfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı (ŞURO) Müslüm Çoban, kilisenin yakın zamanda restore edilmemesi durumunda tamamının yıkılacağını söyledi.

“Kilise turizme kazandırılırsa bölge ekonomisine katkı sağlar”

https://www.rudaw.net/Library/Images/Uploaded%20Images/2020/12/14/AW189754_01.jpg

undefined

Bölge sakinlerinden Mehmet Emin Yapıcıer, kilisenin çevresinin 2017 yılından sonra dikenli tellerle çevrildiğini belirtti.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün kısmen el attığını aktaran Yapıcıer, dikenli tellerden önce kilisenin içine köylülerin hayvanlarının girdiğini ve çevresinde otlandığını ifade etti.

Yapıcıer, “Restorasyon sürecinin başlaması gerekiyor. Buna yönelik girişimlerimiz var. İnşallah bu girişimlerden sonuç alabiliriz. Bu yapı aslına uygun bir şekilde restore edilmeli. Bu yapı Bizans döneminde yapılmış ve Roma yapı tekniği kullanılmış. Yapının yapılış tarzına baktığımızda Roma mimarisinin izlerini görüyoruz. Kilisenin temeli çok sağlam ve üzerindeki duvarlar da çok sağlamdır. Bu denli tarihe direnmesinin nedeni çok sağlam bir temele oturtulmasından kaynaklıdır. Kilisenin turizm programına eklenmesi gerekiyor. Buranın altyapısı turizme hizmet edebilecek şekilde düzenlenirse bayağı bir rağbet görür. Kilise turizme kazandırılırsa bölge ekonomisine de katkı sağlar” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.