‘Ülkesizliği’ anlatan ‘Bê Nîştîman’ bayramda sinemalarda

‘Ülkesizliği’ anlatan ‘Bê Nîştîman’ bayramda sinemalarda

.

A+A-

Kürdistan’da gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek hazırlanan “Bê Nîştîman” (Ülkesiz/Landless) filmi, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kürdistan Bölgesi’ndeki sinemalarda gösterime girecek. Yönetmenliğini Touraj Aslani’nin yaptığı ve ünlü sanatçı Hanî’nin rol aldığı filmin medya sponsurluğunu ise Rûdaw Medya Grubu yapıyor.

İsmi sinemaseverler tarafından merak konusu olan “Bê Nîştîman” (Ülkeiz/Landless) filmi, Kürdistan’da yaşanan gerçek bir hayat hikayesini anlatıyor.

Senaryosu ve yönetmenliğini Rojhılatlı yönetmen Touraj Aslani’nin yaptığı filmde tanınmış Kürt sanatçı Hanî Mojtahedy’nin yanı sıra, Cahit Şahin Yalçın, Şivan Etuf, Bülent Keser, Rêkeş Şabaz, Berroj Akreyî, Bengîn Elî, Narîn Mihemedî, Firmesk Rehimzade, Hakar Abdulkadir Mihamed, Teha Abdulkerim, Rewal Nezif Ali, Aso Refik Hawraman gibi sanatçılar rol alıyor.

MAAD Movie ile Helkewt Reşîd’in ortak yapımını üstlendiği filmde, IŞİD savaşı döneminde Kürdistan ve bölgede yaşanan durum anlatılıyor.  

Filmde, sanatçı bir kadın ve eşinin vatanı savaş ve kaos nedeniyle terk etmeye karar vermeleri ile çıktıkları tehlikeli yolculuk anlatılıyor.

Aynı zamanda hamile olan sanatçı kadın, konser verdiği sırada bir patlama yaşanıyor ve bu olay çiftin kaçak yollarla ülkeden kaçış kararını hızlandırıyor.

Tam da bu tehlikeli yolculuk sırasında, çiftin beklediği bebek, içinde saklandıkları petrol tankerinin içerisinde dünyaya geliyor.  

Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 20 Temmuz günü Süleymaniye’deki sinemalarda gösterime girecek olan film, daha sonra Erbil, Duhok, Kerkük ve Bağdat’ta da sinemaseverlerle buluşacak.

 “Bê Nîştîman” (Ülkesiz/Landless) filminin medya sponsorluğunu ise Rûdaw Medya Grubu üstlendi.

“Mesaj ülke sevgisidir”

Filmin en önemli repliklerinden biri, başrol oyuncularından birinin “Anadilini bilmeyen köksüzdür” sözü.

Film hakkında Rûdaw’a konuşan yönetmen Touraj Aslani, “Filmin konusu ne olursa olsun ülkemizi terk etmememiz üzerine. Ne kadar zor olursa olsun, ele ele verdiğimizde, kendi vatanımızda aşamayacağımız engel yoktur. El ele verirsek güzel bir ülke kurarız ve göçe mecbur kalmayız” dedi.

1973’te Kirmaşan’da doğan ve 25 yıldır profesyonel olaran yönetmenlik yapan Aslani, “Bu gerçek bir hikayeden uyarlanmış. IŞİD savaşı sırasında Kobani’den Avrupa’ya giden bir ailenin yaşadıklarını anlatıyor” şeklinde konuştu.  

Hanî’nin ilk filmi

Filmin başrolünde oynayan sanatçı Hanî Mojtahedy de kendisi için eşsiz bir deneyim olan film hakkında Rûdaw’a konuştu.

Çocukken tiyatroya merak saldığını ancak bir türlü sahneye çıkamadığını anlatan Hanî, “Filmin senaryosu ve hikayesi de çok etkileyici olunca bu filmde oynamak istedim. İlk defa Kürtçe, Arapça, Türkçe, Farsça konuşulan film, Kürt halkının hayatından bir kesit sunuyor. Göç ve mülteciler hakkında yeni ve reel bir film” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.