Ukrayna işgalinin 3. günü| 198 kişi yaşamını yitirdi

Ukrayna işgalinin 3. günü| 198 kişi yaşamını yitirdi

.

A+A-

Ukrayna'nın farklı bölgelerinde Rusya askerlerinin operasyonları devam ederken Devlet Başkanı Zelenskiy, "Buradayım, silah bırakmayacağız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üçüncü gününe girdi.  Ukrayna'nın başkenti Kiev sokaklarında Ukrayna askerleri ile Rus güçleri arasında çatışmalar bildriliyor.

Halkın sığınaklarda kalmaları çağrısı yapılırken, yetkililer evlerinde olan insanların balkon ve pencerelerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Rusya'nın operasyonları devam ederken Devlet Başkanı Zelenskiy, "Buradayım, silah bırakmayacağız" dedi. 

16:10 | Erdoğan Zelenski ile görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le telefonda görüştü.  Erdoğan, görüşme sonrası "Bir an önce ateşkes kesilmesi için çaba gösteriyoruz" açıklaması yaptı. Erdoğan'ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de Ukrayna krizine ilişkin telefonda görüştüğü duyuruldu.

15:55 | Putin ‘dur emrini geri çekti’

 

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'nın Rusya ile "barış müzakerelerini" reddettiğini belirtti. "Ukrayna tarafı müzakereleri reddettiği için Rus silahlı kuvvetleri operasyona yeniden başladı" açıklaması yapıldı.

Kremlin, Ukrayna'yı müzakereleri reddederek askeri çatışmayı uzatmakla suçladı. Peskov, "Putin, Rus ordusuna dün öğleden sonra durmasını söyledi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordu ilerleyişine bugün yeniden başladı" dedi.

15:30 | Türkiye’den Rusya’ya çağrı

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüştü.  Çavuşoğlu, Rusya'ya Ukrayna'daki operasyonların durdurulması çağrısı yaptı. Açıklamaya göre Çavuşoğlu, Türkiye'nin 'arzu edilmesi halinde, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında gerçekleştirilebilecek müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu' da yineledi.

14:40 | Kiev’de sokağa çıkma yasağı

Kiev'de bir sokağa çıkma yasağı kararı daha alındı. Yasak bugün saat 17:00'den yarın sabah 08:00'e dek sürecek. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, sokağa çıkma yasağına uymayan sivillerin gözaltına alınacağını açıkladı.

13:55 | Fransa, Rus gemisine el koydu

Fransa, Manş Denizi'nde bir Rus kargo gemisine el koydu. Reuters'a konuşan bir yetkili, bir Rus şirketine ait olan ve Rusya'ya giden geminin ticari yaptırımları ihlal ettiği şüphesiyle Fransız deniz polisi tarafından durdurulduğunu söyledi.

RIA ajansı ise Rusya'nın Paris büyükelçiliğinin haberi doğruladığını duyurdu. Ajans, Rusya elçiliğinin Fransız yetkililerden açıklama istediği bilgisini geçti.

12:55 | Rusya Lviv’e üç helikopter indirdi

Rusya'nın, Ukrayna'nın batısında bulunan ve birçok ülkenin diplomatik personelini Kiev'den kaydırdığı Lviv kentine asker indirmeye çalıştığı öne sürüldü. Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadovyi, "Ruslar sabah 09.00'da Brody yakınlarına üç helikopter indirdi. Yaklaşık 60 kişi. Ukrayna silahlı kuvvetleri işgalciyi püskürtüyor! Durumu kontrol altına tutuyoruz" açıklaması yaptı.

12:48 | Fransa Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderecek

Fransa, Ukrayna'ya askeri teçhizat gönderme kararı aldı. Reuters haber ajansı, Fransa Genelkurmay Başkanlığı yetkilisinin "Fransa'nın Rusya'nın işgaline karşı ülkeyi desteklemek için Ukrayna'ya savunma askeri teçhizatı göndermeye karar verdiğini ve saldırı silahlarının gönderilmesi konusunun hala görüşüldüğünü" söylediğini aktardı. 

12:29 | Rusya: Konutları hedef almıyoruz

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'de apartmanların vurulduğunu gösteren görüntülerin paylaşılmasının ardından açıklama yaptı.

Bakanlık, "Ordu şehirleri ve yerleşim yerlerini hedef almıyor, sivil vatandaşların canlarının korunması için tüm önlemleri alıyor. 26 Şubat saat 10:30'da Ukraynalı milliyetçiler, Grad füze sistemleriyle Starobelsk kentindeki meskun mahalleri vurdu. Bunun sonucunda kentte yangın çıktı, konutlarda yıkımlar oluştu, siviller arasında can kayıpları var" dedi.

12:13 | Ukrayna Sağlık Bakanlığından açıklama

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonları başlatmasından bu yana 198 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşamını yitirenler arasında kaç sivil olduğu bilgisi paylaşılmadı.

11:49 | Zelenski Avrupa ile yardımları görüşüyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Avrupa Komisyonu Başkanı Von Der Leyen'le yardım konusunun görüştüğünü belirtti ve “Von Der Leyen'le Ukrayna'ya etkili yardımlar tartışıldı" dedi. Zelenskiy, paylaşımında "Ukrayna işgalcilere karşı silahlarıyla savaşıyor, özgürlüğünü ve Avrupa'nın geleceğini savunuyor. Bu kahramanca mücadelede AB'nin de Ukrayna'yı seçtiğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

11:04 | Rus füzesi sivilleri hedef aldı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, sabah saatlerinde atılan Rus füzelerinden birinin Kiev'de sivillerin yaşadığı bir apartmana isabet ettiğini bildirdi. Rus askerlerinin Kiev'in Zhuliany bölgesinde apartmanlara ateş açtığı kaydedildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Kiev'de gece boyunca devam eden çatışmalar sonucu 2'si çocuk 35 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

10:29 | ABD ve AB ile ilişkiler askıya alınıyor

Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerinin askıya alınması kararları devam ediyor.

Rus uzay ajansı Roscosmos, Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden yapılan fırlatmalarda Avrupa ile işbirliğini askıya aldığını açıkladı. ABD'li elektronik üreticisi DELL, ürünlerinin Rusya ve Ukrayna'daki satışını askıya aldı.

10:13 | Donetsk'te çatışmalar 

Donetsk yönetimi, Ukrayna askerlerinin kontrolündeki Mariupol yönündeki Pavlopol ve Pishchevik yerleşimlerinde milislerin kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

Ukrayna ordusunun da Donetsk'in Gorlovka yerleşimini vurduğu bildirilen açıklamada, Ukraynalı askerlerin Donetsk'teki bir anaokuluna ateş açtığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol kentini ele geçirdiğini ve kentte kontrol sağlandığını duyurdu.

10:00 | Kiev'de hidroelektirike santral ele geçirildi  

Rus haber ajansı Interfax, Rusya ordusunun Kiev'in kuzeyindeki bir hidroelektrik santralini ele geçirdiğini bildirdi.

09:45 | Ukrayna açıklarında Japon kargo gemisine saldırı

Ukrayna açıklarında Japonyalı bir şirkete ait kargo gemisi saldırıya uğradı. Japonya'nın Kyodo haber ajansının haberine göre, kargo gemisine füze isabet ettiği, bir mürettebatın yaralandığı bildirildi.

Kargo gemisinin halihazırda seyrüseferini sürdürebildiği belirtilen haberde, Ukraynalı üst düzey yetkililerin geminin Rusya kuvvetlerince vurulduğunu söylediği aktarıldı.

09.23 | Buradayım, silah bırakmayacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına Twitter hesabından paylaştığı bir video ile cevap verdi.

Kiev'deki Gorodetsky Evi'nin önünden bir video paylaşan Zelenski, "Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var" dedi.

"Yalan haberlere inanmayın" diyen Ukrayna lideri, "Ben buradayım. Silah bırakmayacağız. Devletimizi savunacağız" mesajı verdi.

09.19 | Kiev çevresinde şiddetli çatışma

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üçüncü gününe girilirken, başkent Kiev sokaklarında Ukrayna askerleri ile Rus güçleri arasında çatışmalar yaşandığını bildiriliyor.

Ayrıca Rus güçlerinin evlere de saldırı düzenlediği aktarılıyor. 

Halkın sığınaklarda kalmaları istenirken, yetkililer evlerinde olan insanların balkon ve pencerelerden uzak durmaları konusunda uyardı.  

08.40 | ABD basını: Zelenski tahliye teklifini reddetti

ABD basını, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Washington yönetiminin kendisine yönelttiği tahliye teklifini reddettiğini duyurdu.

Associated Press haber ajansı, görüşmeye dair doğrudan bilgisi olan üst düzey istihbarat elemanlarına dayandırdığı haberinde, Zelenski'nin "Savaş burada. Götürülmeye değil, mühimmata ihtiyacım var" dediğini aktardı.

Washington Post gazetesi de bir haberinde, ABD hükümetinin Zelenski'ye yardım etmeye hazır olduğunu söyleyen ABD'li ve Ukraynalı yetkililerin ifadelerine yer vermişti. (RT)

Kaynak: BBC, Reuters

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.