Üç Batı zirvesinden Putin’e ortak mesaj: Rusya bedelini ödeyecek

Üç Batı zirvesinden Putin’e ortak mesaj: Rusya bedelini ödeyecek

.

A+A-

 

Batılı ülkeler bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, ABD Başkanı Joe Biden’ın katılacağı NATO, Avrupa Birliği (AB) ve G7 zirvesinde Ukrayna’yı işgal etmenin ‘yıkıcı’ bedelini ödeyeceği konusunda uyaracak.

Bugün Brüksel’de başlayacak Ukrayna gündemli üç zirve, NATO ülkelerinin Avrupa’nın doğu kanadında askeri kuvvetler kurmayı kabul etmesini hedefliyor.


Rusya'nın bir ay önce Ukrayna’da başlattığı şiddetli bir çatışmanın ardından savaşın yayılma olasılığından endişe duyan NATO üyesi 30 ülke, herhangi bir biyolojik, kimyasal ve nükleer saldırıya karşı kendisini savunmak için Kiev'e ekipman göndermeyi de kabul edecek.

NATO’nun Rusya’ya büyük yaptırımlar uygulayarak cezalandırma arzusu G7 grubunun acil toplantısında da ele alınacak.

Daha sonra 27 üyeli Avrupa Birliği zirvesi düzenlenecek.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı açılamada, “Bağımsız, egemen bir devleti işgal etme kararının Putin ve Rusya için yıkıcı maliyetler taşıyan stratejik bir başarısızlık olduğunu vurgulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Rus işgali binlerce kişinin ölümüne ve 44 milyonluk Ukrayna nüfusunun dört birine denk gelen 3,6 milyonu aşkın insanın yerinden edilmesine sebep oldu.

Putin, Rus güçlerinin Ukrayna'yı silahsızlandırmak için ‘özel bir askeri operasyon’ yürüttüğünü söylüyor. Ukrayna ve Batı ise, Putin'in haksız bir ‘saldırganlık savaşı’ yürüttüğünü bildiriyor.

NATO Zirvesi öncesi yaptığı konuşmada "Putin büyük bir hata yaptı" diyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin'in Ukrayna halkının gücünü hafife aldığını söyledi.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO ve Avrupa Birliği zirvelerine katılarak ülke liderlerine video bağlantısı üzerinden hitap edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.