Türkiye'nin Suriye ziyareti henüz Esad tarafından onaylanmadı

Türkiye'nin Suriye ziyareti henüz Esad tarafından onaylanmadı

.

A+A-

Vatan Parti'li Doğu Perinçek, ziyaret tarihini vermeden Suriye'yi ziyaret etmeyi planladığını açıklamıştı.

İran devleti Mehr haber ajansında yer alana habere göre, mevcut bilgiler Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geri dönüşüne işaret ediyor, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın sadece onaylaması gerekiyor.

Daha önce Doğu Perinçek, ziyaret tarihini vermeden Suriye'yi ziyaret etmeyi planladığını açıklamıştı.  

Daha sonra ise, Esad tarafından henüz onaylanmamış olan Perinçek'in Suriye başkentine yapacağı ziyarette resmi devlet adamlarının da eşlik edeceği ortaya çıktı.

Türkiye'nin Suriye ile ilişkisi, Erdoğan'ın 2000'li yıllarda kişisel bağlar geliştirdiği Esad liderliğindeki Suriye Rejimine karşı meydan okuyan bir tavır aldığı Suriye krizinin ardından 2011'de gölgelendi.

Suriye Rejimi, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik çabalarına ilişkin geniş çapta dolaşan raporlar hakkında henüz yorum yapmadı. Kuzey komşusunu defalarca terörist grupları desteklemekle suçladı.  

2011 yılının ortalarından bu yana diplomatik ilişkiler sıfır düzeyinde olmasına rağmen, iki ülke arasındaki güvenlik görüşmeleri hiç durmadı. Ancak Şam, Ankara'nın iddialarını inatla reddediyor.     

19 Ağustos'ta Erdoğan gazetecilere verdiği demeçte, artık Suriye topraklarını ele geçirmeye çalışmadığını söyledi. "Suriye topraklarında gözümüz yok çünkü Suriye halkı bizim kardeşimiz."  

Yaklaşık on yıl boyunca Suriye bir parya devleti haline geldi. Ancak bazı Arap ülkeleri Şam ile diplomatik ilişkileri yeniden kurdukça bu durum değişiyor gibi görünüyor. Hem Mısır hem de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye ile ilişkileri normalleştirdi. Gözlemciler, Türkiye'nin bunu yapacak bir sonraki ülke olabileceğini söylüyor. 

Bütün fikir Rusya tarafından organize ediliyor ve destekleniyor. 5 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan ile Soçi'de bir araya geldi. O zamandan beri Türk üst düzey yetkililerinin tonunu daha yumuşak olan değişikliklere yöneltti.  

Türkiye ve Suriye, farklı nedenlerle Demokratik Suriye Güçleri(DSG) ile savaşma konusunda birleşiyor. Şam, tüm Suriye topraklarının kontrolünü yeniden kazanmayı umarken, Ankara, kendi Kürtleri hakkındaki korkuları nedeniyle güney sınırının ötesinde Rojava Özerk Yönetimi'ne son vermek istiyor.    

Türkiye'nin Suriye hükümetine yönelik son adımı, Suriye Ulusal Ordusu (SMO) olarak bilinen Türkiye destekli silahlı muhalif grupların elindeki bölgelerde benzeri görülmemiş bir halk protestosuna neden oldu.  

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.