Türkiye’de okullar açıldı; Anadilde eğitim hakkı yine gündemde

Türkiye’de okullar açıldı; Anadilde eğitim hakkı yine gündemde

.

A+A-

 Türkiye genelinde Covid-19 tedbirleri kapsamında haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlandı. Fakat Türkçe dışında diğer dillerde eğitim ve öğretim hala görülemiyor. Uzmanlar, çocukların kendi anadillerinde eğitim görmedikleri müddetçe iyi öğrenemediklerini söylüyor.

Türkiye’de 2021-2022 Eğitim ve Öğretim dönemi Pazartesi günü başladı. Tüm kademelerde öğrenciler haftada 5 gün yüz yüze eğitime katılacak. Ancak Türkçe sışında diğer dillerde eğitim hakkı yok.  

Eğitmenler ve pedagoglar, anadilinde eğitimin çocukların temel hakkı olduğunu ve pedagojik açıdan çocukların başarılı olabilmeleri için kendi dillerinde eğitim almaları gerektiğini belirtiyor.

Rûdaw’a konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, “Anadili Türkçe olmayan çocuklar aslında hiç iletişim dahi geliştiremedikleri bir eğitim sürecinin ortasından sürece dahil ediliyorlar. Bir çocuğu farklı bir dille eğitmekte ısrar ettiğinizde, kendi dilini unutturmaya çalıştığınızda, yok saydığınızda aslında o çocuğun 6-7 yaşına kadar biriktirdiklerini tamamen yok saymış oluyorsunuz” dedi.

Ayfer Koçak, koronavirüs pandemisi döneminde düzenli eğitim olmadığını ve bu eğitim yılının da Türkçe bilmeyen çocuklar için daha zor olacağını söyledi.

Kürt dili dernekleri ve kurumlar da, Kürtçe eğitim olmadan Kürt çocukların asimilasyondan kurtulamayacağına dikkat çekiyor.

Kürtçe Dili Hareketi (HEZKURD) avukat Suphi Özgen, Türkçe eğitim gören Kürt çocuklarının asimile olduğunu ve anadillerinin ruhundan, temelinden mahrum kaldığını vurguladı.

Özgen, “Türkiye'de okullar açıldı. Ama Kürtçe anadilde eğitime hala yer yok. Bu çok utanç verici bir durum. Türkiye'de 25-30 milyon Kürt yaşıyor ama Kürt dili henüz resmi dil haline gelmedi. Uluslararası hukuka göre bir dili yasaklamak ve asimile etmek suçtur” ifadelerini kullandı.

Çocuklarını okula gönderen Kürt aileler de Kürtçe anadilde eğitim talebinde bulunuyor.

Yaklaşık 20 yıldır İstanbul’da yaşayan Diyarbakırlı Ahmet Irmak (40), imkan olmadığı için Kürtçe eğitim göremediğini ancak böyle bir fırsatın8 yaşındaki oğlu Berat için sunulmasını arzuladığını söyledi.

Irmak, “Kürtçe bize yasaklandı. Ama bu bizim temel hakkımızdı. Türkiye'de yaklaşık 20-30 milyon Kürt yaşıyor. Ama anadailde eğitim hakkımız yok. Burası Türkiye Cumhuriyeti, siz burada kendi dilinizde eğitim yasak deniyor” şeklinde konuştu.

Öğrenci Berat Irmak da, “Herkes kendi dilinde eğitim alsın” dedi.

Kürtçe seçmeli ders 2012 yılında yürürlüğe girse de Kürtçe dersler için öğretmenler atanamadığı için tercih yapılamıyor. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığınca gerekli materyaller hazırlanmayan seçmeli ders için verilen haklar ise sadece kağıt üzerinde duruyor.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.