‘Türkiye, Rojava'ya topçu saldırısı ve nokta operasyonu yapabilir’

‘Türkiye, Rojava'ya topçu saldırısı ve nokta operasyonu yapabilir’

Sputnık’te Titana Şuvalova imzasıyla görüş kısmında yayınlanan haber analiz yazısına göre, ABD’nin Türkiye’ye nokta vuruşu ve topçu saldıralara izin vereceğini, ancak hava sahasını kullanmasına izin vermeyeceğini iddia etti.

A+A-

Sputnık’te Titana Şuvalova imzasıyla görüş kısmında yayınlanan haber analiz yazısına göre, ABD’nin Türkiye’ye nokta vuruşu ve topçu saldıralara izin vereceğini, ancak hava sahasını kullanmasına izin vermeyeceğini iddia etti.

Haber analiz yazısında görüşlerine başvurduğu Rus askeri uzman Yevseyev’e göre ,ABD, Türkiye’nin  geniş çaplı eylemlerine karşı koyacağını, özellikle de Türkiye’nin bu bölgede hava kuvvetlerinden yararlanmasına engel olmaya çalışacağını ve ABD’nin TSK’nin nokta vuruşlarına engel olamayacağını kaydederek, Topçu saldırılar ile özel timlerin bölgeye operasyonlar yapmasına izin verebileceğini belirtti.

Haber analiz yazısında Sputnik’e konuşan Yevseyev, Afrin’deki gelişmeleri hatırlatarak bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“YPG/DSG, Amerikalılardan destek bekliyordu ama ABD onları yalnız bıraktı. Şimdi de söz konusu Kobani olabilir. Kobani, IŞİD’e karşı mücadele konusunda büyük deneyime sahip, IŞİD’e karşı savaşta çok zor dönemde geçti. ABD, Türkiye’nin eylemlerine karşı koyacak, özellikle de Türkiye’nin bu bölgede hava kuvvetlerinden yararlanmasına engel olmaya çalışacak. Mesele şu ki ABD bu bölgelere ilgi duyuyor. Onlar Suriye’den çıkma niyetinde değil. Sadece gidişin imitasyonunu yapıyorlar ve bununla bölgeye İngiliz ve Fransızları çekiyorlar”.

ABD’nin Suriye’deki Kürt oluşumlara desteğini sürdüreceğini ve Türkiye’nin geniş kapsamlı operasyonunu durdurmaya çalışacağını dile getiren Rus uzman, ancak ABD’nin TSK’nın nokta vuruşlarına engel olamayacağını kaydederek, “Bunun sonucu HSD, güçlerini Deyr ez-Zor’dan çekebilir. ABD, Türkiye’yle ilişkileri tamamen bozmak istemiyor, onsuz da iyi olmaktan çok uzakta. Ama aynı zamanda YPG/HSD’yi de bırakmak istemiyorlar. Çünkü bu, ABD’nin bölgede desteksiz kalacağı ve Suriye’deki etkisini kaybedeceği anlamına gelir” yorumda bulundu.

Türkiye’nin de mevcut şartlarda geniş kapsamlı operasyon başlatacağını düşünmediğini söyleyen Yevseyev, “Topçu saldırılar, özel timlerin bu bölgeye operasyonları olabilir, çünkü bu bölgeden tehdit devam ediyor” dedi.

Operasyon olsa da tüm sınır boyunca olmayacağını, çünkü sınırın çok uzun olduğunu kaydeden uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Afrin operasyonuna yaklaşık 100 bin asker katılmıştı. Fırat’ın doğusuna gelince çok daha büyük orduya ihtiyaç olacak. Bu yüzden güçlendirilmiş nokta vuruşları daha muhtemel. Sorunlar, askeri yöntemlerden yararlanarak ama geniş kapsamlı operasyona başvurmayarak noktasal olarak çözümlenebilir”.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.