Türkiye ile Rusya, Rojava’daki su krizi konusunda anlaştı

Türkiye ile Rusya, Rojava’daki su krizi konusunda anlaştı

.

A+A-

Türkiye ile Rusya’nın Haseki’ye içme suyu temin eden Alok istasyonuna su verilmesi ve buna karşın Tişrin Barajından Türkiye destekli grupların kontrolündeki bölgelere elektrik verilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları öğrenildi.

Türkiye destekli grupların kontrolü altında bulunan Sere Kaniye’deki Alok su tesisi, Haseki kentinde yaşayan yaklaşık 1 milyon insanın içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Yerel kaynaklar, 24 Haziran’dan bu yana defalarca su akışının Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları tarafından kesildiğini aktardı.

Taraflar birbirlerini suçluyor

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Türkiye ve Rusya, Alok su istasyonundaki kesintinin giderilmesi ve SMO’nun kontrolündeki bölgelere elektrik sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Yerel kaynaklar, bu amaçla geçtiğimiz günlerde teknik bir ekibin Alok tesisine giderek incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Alok tesisine elektrik veren baraj ise Demokratik Suriye Güçleri’nin denetiminde bulunuyor. Rojava Özerk Yönetimi SMO’yu suyu kesmekle, SMO ise Özerk Yönetimi elektriği kesmekle suçluyor.

Rûdaw muhabiri Viviyan Fetah, Alok istasyonunun Haseki kenti, ilçe ve köyleri ile bölgedeki göçmen kamplarına su sağladığını, mevsim koşulları nedeniyle susuzluğun büyük sorunlara neden olduğunu söyledi.

Muhabirimiz, su karşılığında Özerk Yönetimin kontrolü altındaki Tişrin Barajı’ndan Mabroka’ya elektrik elektrik verilmesi konusunda da anlaşma sağlandığını aktardı.

UNICEF’ten uyarı

Geçen hatfa Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Arap Birliği’ne çağrıda bulunan Suriye Halk Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, bölgede yaşayan insanların mağduriyetinin giderilmesi için Türkiye’ye baskı yapılması çağrısında bulunmuştu.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de 15 Temmuz tarihli açıklamsında, Alok Su İstasyonunda yaşanan kesintilerin durdurulmasını talep etmişti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de Haziran ayında Rojava (Batı Kürdistan) ve Suriye'deki su kıtlığı hakkında bir rapor yayımlamıştı.

Raporda, Haseki, Rakka, Deyrezor ve Halep vilayetlerinde su ihtiyacının temini konusunda önümüzdeki dönemde insani ve doğal bir felaket riski bulunduğuna dikkat çekilmişti.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.