Türkiye, enerjide ithalata en fazla bağımlı beşinci ülke

Türkiye, enerjide ithalata en fazla bağımlı beşinci ülke

Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için büyük bir mücadele veriyor ancak enerjide büyük ölçüde ithalata bağımlı.

A+A-

Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için büyük bir mücadele veriyor ancak enerjide büyük ölçüde ithalata bağımlı. Enerji ihtiyacının yüzde 77’sini ithal ederek karşılayan ülke enerjide ithalata bağımlılıkta 39 Avrupa ülkesi içinde 5. sırada yer alıyor. Bu bağımlılık son yıllarda yükselen bir ivme yakalamış durumda.

28 Avrupa Birliği (AB) üyesinin enerji ithalatı bağımlılığı ise yüzde 55.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ülkelerin 2017 yılı enerji ithalatı bağımlılığı verilerini açıkladı. Buna göre enerjide ithalata en fazla bağımlı ülke yüzde 103 ile Malta. Bu ülkeyi yüzde 96 ile Kıbrıs, yüzde 95 ile Lüksemburg ve yüzde 80 ile Portekiz takip ediyor. Beşinci sırada yüzde 77 ile Türkiye geliyor. Türkiye’yi İtalya (yüzde 77), Litvanya (yüzde 76), Belçika (yüzde 75) ve İspanya (yüzde 74) izliyor.

AB ortalaması yüzde 55

28 AB ülkesinin enerji ithalatı bağımlılığı ise yüzde 55 oldu. Fransa yüzde 49, İngiltere yüzde 35 ve İsveç yüzde 27 ile bu ortalamanın altında yer alıyor.

Bağımlı olmayan tek ülke Norveç: Yüzde -597

39 Avrupa ülkesi içinde enerjide ithalata bağımlılığı olmayan tek ülke Norveç oldu. İskandinav ülkesinin bağımlılık oranı yüzde -597. Bu da Norveç’in büyük bir enerji ihracatçısı olduğu anlamına geliyor.

Bağımlılık hesaplamasında petrol, doğal gaz, kömür, LNG gibi enerji kalemleri yer alıyor.

 

                           ekran-goruntusu-3429.png

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.