"TSK ve PKK sadece ağaçlarımızı kesmiyorlar, tarihimizi de tahrip ediyorlar"

"TSK ve PKK sadece ağaçlarımızı kesmiyorlar, tarihimizi de tahrip ediyorlar"

.

A+A-

Kürdistan Tarihi Eserler Müdürü Keyfi Mustafa, TSK ile PKK arasındaki çatışmaların yaşandığı Duhok’ta birçok tarihi eserin zarar gördüğünü ve bazılarının da yerinden edilmesinin olası olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Keyfi Mustafa, “Duhok il sınırları içerisinde Türk ordusu ve PKK mensupları arasında çatışmaların yaşandığı bölgelerde birçok tarihi eser ve mağara tahrip edilmiş, bombalanmış durumda. Hava saldırıları ve bombardımanlar nedeniyle binlerce yıllık eserler yok ediliyor” dedi.

“Bölgedeki bazı tarihi eserlerin yerinden edilerek çalınması da olasılıklar dahilinde” diyen Musfata, “Savaş ve çatışma bölgesi olduğu için şu an bu eserlerin bir yerlere götürülüp götürülmediğini de bilmiyoruz. Efrin’de olduğu gibi buradaki tarihi eserlerin de götürülmesinden korkuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Tarihi Eserler Müdürü Keyfi Mustafa, şunları kaydetti:

“Örneğin Metina Dağı’ndaki bazı tarihi eserler Taş Devri’ne ait. Yani tarihleri 60 hatta 90 bin yılı buluyor. Yine bu bölgelerde Sümerler, Babiller, Kürtlerin ataları Mitaniler, Kardoxiler ve Medlere ait eserler de bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi sınırlarında, çatışmaların yaşandığı bölgelerde insanlığın ortak değeri ve geçmişimizin mirası olan bu eserlerin korunması için tüm ilgili kurumlara, en başta da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) çağrıda bulunuyoruz.”

Keyfi Mustafa, sözkonusu bölgelerde tarihi eserlere zarar verildiği tespit edildiği halde buna sebep olan taraflar hakkında Birleşmiş Milletler’e şikayette bulunacaklarını kaydetti.  

Operasyon ve çatışmalar devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik eş zamanlı olarak karadan başlattığı “Pençe-Şimşek” ve “Pençe-Yıldırım” operasyonları devam ediyor.

Türkiye Millî Savunma Bakanlığı (MSB), “Türk Silahlı Kuvvetleri için sivil halk, çevre, tarihî ve kültürel yapılar dokunulmazdır” açıklamasını yapmıştı.

Ancak, Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri, çatışma ve bombardımanlar nedeniyle bu süreçte sivillerin zarar gördüğünü, şimdiye kadar sadece bu bölgede 5 köyün boşaltıldığını söyledi.

Ayrıca, Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hirori ve yerel yetkililerin açıklamalarına göre, operasyon bölgesindeki ormanlar TSK’nın işbirliği ile kesilip ticaret amacıyla Türkiye tarafına götürülüyor.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.