Tonlarca ürün Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye iade edildi

Tonlarca ürün Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye iade edildi

.

A+A-

 Geçtiğimiz iki ay boyunca İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndan Kürdistan Bölgesi ve Irak pazarına girmesi planlanan tonlarca Türk ürününün iade ve imha edildiği bildirildi.

Kürdistan Bölgesi’nin Zaho kentinde bulunan İbrahim Halil Uluslararası Sınır Kapısı’nda Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan iki aylık süreçte 3 bin 259 ton Türkiye menşeli ürün iade edilirken 131 ton ürün ise imha edildi.

İbrahim Halil Uluslararası Sınır Kapısı İletişim Sorumlusu Kami Kemal, Irak ve Kürdistan Bölgesi pazarına girmesi beklenen ve iade edilen ürünlerle ilgili bilgi verdi.

“Genellikle kozmetik, sağlık, yiyecek ve içecek ürünleri”

Kemal, çoğunluğunu güzellik, sağlık ve gıda ürünlerinin oluşturduğu malların kontrol ve kriterleri karşılamaması durumunda iade sürecinin olduğunu belirtti.

Rûdaw’ın mikrofonuna konuşan Kemal, “Kimyevi, biyolojik ve fiziki kontrol testleri yapılıyor. Testleri geçemezlerse malları iade ediyoruz ya da imha ediyoruz. Ağustos ve Eylül’de iade edilen mallar genellikle kozmetik, sağlık, yiyecek ve içecek ürünleriydi” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020’de 500 bin tona yakın ürün Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne ihraç edildi.

“Kriterleri karşılamıyordu, geri gönderdik”

İbrahim Halil Uluslararası Sınır Kapısı verilerine göre geçen sene yaklaşık 50 ton ürün iade ya da imha edilmişti.

Şirket sahibi Siyamend İsmail “Türkiye’den 40-50 tır bize yük getirdi, 4’ündeki ürünlerin son kullanım tarihi geçmişti ve sınır kapısı kriterlerini karşılamıyordu, biz de geri gönderdik. Buranın kriter ve standartlarına göre düzenledikten sonra tekrar geçirdik” dedi.

Türkiye’den yaklaşık 3 bin şirket Kürdistan Bölgesi ve Irak’a ithalatta bulunuyor.

İbrahim Halil Sınır Kapısı, Silopi’de bulunan Habur Uluslararası Sınır Kapısı’nın karşısında yer alıyor. 

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.