Suriye’ye sınır dışı edilen 9 Rojhılatlı Kürt serbest bırakıldı

Suriye’ye sınır dışı edilen 9 Rojhılatlı Kürt serbest bırakıldı

.

A+A-

Eylül 2021’de Avrupa’ya gitmeye çalışan ve Suriye’ye deport edilen 9 Rojhılatlı Kürt’ün serbest bırakıldıkları bildirildi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Avrupa’ya gitmek isterken Türkiye’de tutuklanan ve ardından Suriye’de Türkiye destekli grupların kontrolü altındaki Azez’e deport edildikleri belirtilen 9 Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürt serbest bırakıldı.

Akıbeti uzun bir süre belirsizliğini koruyan Rojhılatlı Kürtlerin, Kirmanşah vilayetine bağlı Paveh şehrinden oldukları öğrenilmişti.

Yaşları 35-45 arasında değişen göçmenlerin isimlerinin Behmen Şadrewan, Demawend Paksiruşt, Said Ahmedi, Ferdin Dervişpur, Mubin Weledbegi, Mesud Haydari, Hidayet Ruxzadi ve Efşar Rostemi oldukları belirtilmişti.

“Rojhılat’a dönecekler”

Rûdaw’a konuşan Efşar Rostemi’nin ablası Raşin Rostemi, göçmenlerin kendileriyle iletişim kurduğunu belirtti.

Rostemi, göçmenlerin serbest bırakıldıklarını ve Türkiye’ye döndüklerini söyledi:

“Türkiye’deki prosedürler tamamlandıktan sonra, hepsi Rojhılat’a gönderilecek.”

Ne olmuştu?

Eylül 2021’de Avrupa’ya gitmek isterken Türkiye’de tutuklanan 8 Rojhılatlı Kürt, tutuklandıklarında Suriyeli olduklarını söylemiş, bunun üzerine grubun Suriye’ye gönderildiği öğrenilmişti.

Rûdaw, akıbeti bilinmeyen göçmenlerden birinin arkadaşı olan Zekeriya Rüstempur’a ulaşmış, Rüstempur Avrupa’ya gitmek için yola çıktıklarını belirtmiş, kendilerini İtalya’ya götürmeleri için göçmen kaçakçılarına her birinin 12 bin dolar ödediğini aktarmıştı.

Aileler gösteri düzenlemişti

Ardından belirsizliğin sürmesiyle birlikte ailelerini almadan yola çıkan göçmenlerin aileleri seslerini yetkililere duyurmak için Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemiş, aileler, yakınlarının bir an önce serbest bırakılmaları ve geri gönderilmelerini istemişti.

/rd/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.