Suriye'den Türkiye'nin Halep'te fakülte açma kararına sert tepki

Suriye'den Türkiye'nin Halep'te fakülte açma kararına sert tepki

.

A+A-

 Suriye Dışişleri Bakanlığı, dün Resmi Gazete'de yayımlanan Suriye’nin Halep kentinde İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı bir fakülte ve yüksekokul açılmasına dair Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı'na sert tepki gösterdi.

SANA'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Halep'in kuzeyindeki El Rai'de (Çobanbey) fakülte ve yüksekokul açma kararı "tehlikeli bir hamle" diye nitelendi ve bunun uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesinin açık bir ihlali olduğu vurgulandı.

Bakanlık, Suriye'nin bu kararı kategorik olarak reddettiğini ifade etti.

Açıklamada ayrıca bu kararın Türkiye hükümetinin Suriye'deki cihatçı örgütlere destek vererek Suriye'deki krizi uzatma yönündeki pratiklerinin de bir devamı olduğu ifade edildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı olarak Suriye toprağı olan Halep’te Çobanbey Tıp Fakültesi ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurması kararı tepki çekerken, benzer adımlar daha önce de atılmıştı. Daha önce de Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Efrin’de Eğitim Fakültesi kurulması kararı alınmıştı.

Uluslararası bir anlaşma olmaksızın yabancı bir ülke toprağında birimler kurulması, o ülkenin egemenliğini tanımamak anlamına geliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.