Suriye’den peş peşe Türkiye açıklamaları: 'Türkiye’nin Suriye topraklarını işgali açık saldırganlık'

Suriye’den peş peşe Türkiye açıklamaları: 'Türkiye’nin Suriye topraklarını işgali açık saldırganlık'

.

A+A-

Suriye'deki Türk askeri varlığı Şam yönetiminden tepki çekmeyi sürdürüyor. Suriye Savunma Bakanı Abbas, “Türkiye’nin Suriye topraklarını işgali açık bir saldırganlık ve uluslararası ilkelerin açık bir ihlalini teşkil etmektedir" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye kapıları kapatmasının ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in TSK’nın Suriye’den çekilmeyeceğini açıklamasının ardından Şam’dan gelen açıklamaların sertlik dozajı artıyor.

SURİYE SAVUNMA BAKANI: TÜRKİYE'NİN İŞGALİ AÇIK BİR SALDIRGANLIK

Marbuta Haber'in aktardığına göre salı günü Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarındaki Kubinka kasabasında düzenlenen 11'inci Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansında konuşan Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas, “Türkiye’nin Suriye topraklarını işgali ve işgal altındaki bölgelerde uyguladığı suç teşkil eden uygulamalar açık bir saldırganlık ve uluslararası ilkelerin açık bir ihlalini teşkil etmektedir" dedi.

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRK İŞGALİ GENEL OLARAK ARAP ÇIKARLARINI DA TEHDİT EDİYOR

Öte yandan Suriye konulu Arap Bakanlar İrtibat Komitesi toplantısı için Kahire’ye giden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad da Türk askerlerinin Suriye’deki varlığını eleştirdi. "Savaşın tüm yansımalarının üstesinden gelinmesi ve Suriye topraklarındaki Türk işgalinin sona erdirilmesi" için Suriye halkının desteklenmesinde "Arap kardeşlik rolünün" çok gerekli olduğunu savunan Mikdad, “Türk işgalinin sadece Suriye için bir tehdit değil oluşturmadığına aynı zamanda Arap ulusal güvenliğini ve genel olarak Arap çıkarlarını da tehdit ettiğine inanıyoruz ve bu nedenle ortak çıkarlarımız ve uluslararası hukukun sağlam temelleri doğrultusunda buna son vermek için çabaları yoğunlaştırmak ve pratik adımlar atmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ESAD, 'HEDEFİMİZ ERDOĞAN'IN SURİYE TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMESİ' DEMİŞTİ

Suriye Devlet Başkanı Esad, geçen hafta Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la mevcut koşullarda görüşmek istemediğini belirterek Ankara hükümetine yönelik sert ifadeler kullanmıştı. Muhabirin "Türk güçlerinin Suriye’den çekilmesi ve teröristlere desteğin kesilmesini gündeme getirmiştiniz. Türkiye’nin önkoşulsuz görüşme talebini nasıl değerlendiriyorsunuz, sizinle Erdoğan arasında bir görüşme ne zaman mümkün olabilir?” sorusuna Esad şu yanıtı vermişti:

“Buluşmanın önkoşulsuz olması demek, bir çalışma gündeminin olmaması demektir. Bir ön çalışma programının olmaması demek hazırlıksız olmak demektir. Bu ise bu buluşmadan sonuçlar elde etmemek demektir. Peki o vakit ben ve Erdoğan neden buluşacağız? Mesela, bir şeyler içmek için mi? Biz açık, öngörülebilir bir hedefe ulaşmak istiyoruz. Hedefimiz, Erdoğan'ın Suriye topraklarından çekilmesidir. Erdoğan'ın hedefi ise Türk işgali varlığına meşruiyet kazandırmak. Bu sebeple Erdoğan'ın şartları altında bu buluşmanın olması mümkün değildir.”

Esad ayrıca röportajda Türkiye'nin kendisine yönelik terör tehdidi nedeniyle ülkenin kuzeydoğusundan çekilmeyeceğine yönelik iddiasına da karşı çıkarak “Gerçek şu ki, Suriye'de var olan terör Türk iktidarının ürünüdür. Nusra Cephesi ve Ahrar el-Şam aynı madalyonun farklı yüzleri ve bunların hepsi Türk yapımıdır ve halen Türkiye tarafından finanse edilmektedir. Hangi terörden bahsediyoruz?” ifadelerini kullanmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.