STK'lardan Van’daki selin ardından yardım kampanyası: Zarar çok büyük, destek bekliyoruz

STK'lardan Van’daki selin ardından yardım kampanyası: Zarar çok büyük, destek bekliyoruz

.

A+A-

 Van Barosu’nun da içinde yer aldığı Van Emek ve Demokrasi Platformu, 900 hayvanın öldüğü, onlarca evin yıkıldığı ve hasar gördüğü sel felaketinin ardından Başkale, Özalp ve Çaldıran için yardım kampanyası başlattı.

Van'da 28 Temmuz'da başlayan ve arka arkaya yaşanan sel felaketinde Başkale, Özalp ve Çaldıran ilçelerine bağlı 21 mahallede birçok ev yıkıldı, yüzlerce hayvan öldü.

31 Temmuz'da Başkale'nin Esenyamaç Köyü'nde 15'ten fazla evin yıkılmasına ve onlarca evin kullanılamaz hale gelmesinin ardından, 3 Ağustos'ta ise; İpekyolu ilçesinde şiddetli yağmur nedeniyle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlar sular altında kaldı.

Bianet’ten Ruken Tuncel’in haberine göre; sel felaketinin ardından Van Barosu, Van Tabip Odası, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, KESK Van Şubeler Platformu, İHD Van Şubesi'nin içinde yer aldığı Van Emek ve Demokrasi Platformu, yardım kampanyası başlattı.

Van Barosu konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Başkale, Çaldıran, Muradiye ve Özalp ilçelerimizde meydana gelen sel felaketi nedeniyle zarar gören tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, Sel bölgesi için başlatılan yardım kampanyasına desteklerinizi bekliyoruz.”

60 ev zarar gördü 15 ev yıkıldı

Platform olarak selden en çok zarar ilçelerden biri olan Başkale'yi ziyaret ettiklerini söyleyen Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay, Esenyamaç Köyü'nde 60'a yakın ev zarar gördüğünün 15'inin ise tamamen yıkıldığını söyledi. Atabay, zarar gören evlerin ise kullanılamaz halde olduğunu belirtti.

Esenyamaç'a bağlı Onikidere mezrasında ise 11 evin hasar aldığını aktaran Atabay, çadırların köye uzak bir bölgede okul bahçesine kurulduğunu ve halkın daha çok komşularında ya da yakınlarında kaldığını belirtti.

Atabay, şu an için acil olarak, kuru gıda, çocuk bezi, kadın pedi, iç çamaşırı ve giysiye ihtiyaç olduğunu belirtti ve "Zarar çok büyük, insanlar perişan bir halde tüm herkesin elinden geldiği ölçüde yardım etmesini bekliyoruz" dedi.

Takva: Halk evini geçim kaynağı olan hayvanlarını kaybetti, hepimiz elimizden geleni yapalım

Platform içinde yer almayan fakat kampanyası destekleyen Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva ise, Başkale sel bölgesinde iki gün konakladığını ve "durumun hiç olmadığını" söyledi:

"Dere yatağında yapılaşma olması ve doğal sebepler sele neden oldu. Başkale’de de Çaldıran’da da insanlar ve hem evlerinden hem de geçim kaynağı hayvanlarından oldu. Şu an barınma sorunu olanlar çadır kuruldu bir kısım yakınlarının yanına yerleşti. Ancak insanların çok fazla yardıma ihtiyacı var.  Başkale’de ilk selden sonra kaymakam ile görüştük. 10 ton su gönderdik. Gıda ve su desteği vereceğiz. Vanlı iş insanlarına da çağrı yapıyoruz. Halk evini geçim kaynağı olan hayvanlarını kaybetti, hepimiz elimizden geleni yapalım."

İhtiyaç listesi

Kampanyada yer alan ihtiyaç listesi: Kuru gıda, Çocuk maması, hazır su, battaniye, çocuk bezi, kadın pedi, kadın ve çocuk iç çamaşırı, çocuk ayakkabısı (27-38 arası), kadın ve erkek ayakkabısı, yetişkin kadın ve erkek giysisi, maske, eldiven, dezenfektan, kolonya.

İletişim: 04322146169- 05455350665

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.