Sisi'den Erdoğan'ı kızdıracak deniz sınırı hamlesi

Sisi'den Erdoğan'ı kızdıracak deniz sınırı hamlesi

.

A+A-

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'den, kısa süre önce gülümseyerek el sıkıştığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı kızdıracak bir hamle geldi. Ülkesinin Akdeniz'deki karasularının sınırlarına dair bir kararname imzalayan Sisi, Türkiye'nin Libya'da Trablus merkezli hükümetle imzaladığı tartışmalı deniz sınırları üzerinde hak iddia etti.

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'nın haberine göre, ülkenin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe giren kararnamede, "Mısır'ın karasuları Mısır-Libya kara sınırı 1. noktadan başlar ve 8. noktaya ulaşacak şekilde 12 deniz mili devam eder. Bu vesileyle Mısır'ın bat deniz sınırı 8. noktadan kuzeye doğru gider" denildi.

Mısır böylece, Türkiye'nin 2019'da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı "Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması"nda belirlenen deniz sınırları üzerinde hak iddia etmiş oldu.

Türkiye'nin Trablus merkezli Libya hükümeti ile imzaladığı deniz sınırı anlaşması ve sonrasında gelen hidrokarbon muhtırası, Mısır ve Yunanistan tarafından kınanmıştı. Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikatlar düzenleyerek ve istihbarat paylaşımında bulunarak işbirliğini ilerleten iki ülke, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de dahil olduğu bir deniz sınırı anlaşması imzalayarak Doğu Akdeniz'de doğalgaz sondaj faaliyetlerini hızlandırmak istiyor.

Bölge ülkelerinden Katar da 2021 sonunda Türkiye'nin hak iddia ettiği alanda sondaj faaliyetine başlamıştı. Katar Petrolleri ve Exxon Mobil, Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaptığı anlaşma kapsamında "10. parsel" olarak tanımlanan alanda çalışma yürütmüştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.