SGK’dan kriz tablosu

SGK’dan kriz tablosu

Sosyal Güvenlik Kurumu 2019 yılına dair ilk kez veri açıkladı. Buna göre istihdam gerilerken, kurumun açığı iki kattan fazla artış kaydetti.

A+A-

Sosyal Güvenlik Kurumu 2019 yılına dair ilk kez veri açıkladı. Buna göre istihdam gerilerken, kurumun açığı iki kattan fazla artış kaydetti.

Ekonomik kriz ve artan işsizlik Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin dengesini de bozdu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sekiz ay gecikmeli yayımladığı verilere göre, kurumun nakit açığı iki kattan fazla arttı.

Geçen yılın ilk beş ayında 9,2 milyar lira açık veren kurum, bu yıl aynı dönemde 20,2 milyar lira açık verdi. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 90’ın altına inerek son dokuz yılın en kötü performansını gösterdi.

Bu dönemde kurumun giderleri yüzde 29 artarak 190 milyar liraya yükseldi. Prim gelirleri ise sadece yüzde 12 arttı ve 115 milyar lira oldu. Aradaki fark ise devlet katkısı ve faiz ve gayrimenkul gelirleriyle karşılandı. 

Yılın ilk altı ayında kuruma 29 milyarlık devlet katkısı sağlandı. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 42’lik bir artış anlamına geliyor. Söz konusu katkıya rağmen verilen açık yine hazineden kaynaklanacak. Kurumun diğer kalemlerden elde ettiği gelirdeki artış ise yüzde 70’i buldu. 

NÜFUS ARTARKEN İSTİHDAM GERİLEDİ

Kurumun açıkladığı veriler, istihdamdaki erimeyi de gözler önüne seriyor. 2018’in mayıs ayında 22 milyon 580 bin olan aktif sigortalı sayısı, bu yıl 22 milyon 190 bine geriledi. Aynı dönemde çalışma çağındaki nüfusun 771 bin kişi artması işsizlikteki sert yükselişi açıklıyor.

TÜİK’in verilerine göre mayıs’ta işsiz sayısı 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin  kişiye yükseldi. Gerçek işsiz sayısının ise 7 milyon 517 bine ulaştığı hesaplanıyor.

SGK'nın uzun zamandır veri açıklamayışı eleştirilere neden oluyordu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.