Şeyh Said Derneği: Şimdi ile 1925 arasında fark yok

Şeyh Said Derneği: Şimdi ile 1925 arasında fark yok

.

A+A-

Şeyh Said’in torunu Muhammed Kasım Fırat, şimdiki Türkiye’nin 1925'ten farklı olmadığını ifade ederek, 97 yıl sonra bile Kürtlerin üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi.

Şeyh Said Derneği, bugün Diyarbakır’da Şeyh Said Ayaklanması’nın 97. yıldönümü münasebetiyle açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Dernek Başkanı ve Şeyh Said’in torunu Muhammed Kasım Fırat, aradan 97 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de Kürtler üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi.

Kürtlerin tüm haklarından mahrum bırakıldığını, mevcut durumun 1925'ten farklı olmadığını ifade eden Fırat, Kürtlerin Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ülkelerine sahip çıktığını ancak Kürdistan'ın bölündüğünü ve haklarının kısmen tanınmadığını söyledi.

Şeyh Said ve arkadaşlarının bu amaçla ayaklanma başlattığını vurgulayan Fırat, ancak ayaklanmanın yenilgiye uğratılması sonucu, Şeyh Said ile 47 arkadaşının idam edilmesinden sonra mezar yerinin hala bilinmediğini de sözlerine ekledi.

Kürtlere yönelik baskı ve yok sayma uygulamalarına karşı 13 Şubat 1925’te Diyarbakır’ın Piran (Dicle) ilçesinde başkaldıran Şeyh Said ve 47 arkadaşı 29 Haziran 1925’te idam edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.