Sayın Pervin Buldan 24 haziran seçimlerinde ittifakı sabote etmek ağır bir vebal değil midir?

Sayın Pervin Buldan 24 haziran seçimlerinde ittifakı sabote etmek ağır bir vebal değil midir?

.

A+A-

Vahit Aba

HDP Eş Genel Başkanı Sayın Pervin Buldan, 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile ilgili Rudaw’a yaptığı bir açıklamada şöyle diyor:

“Çağırımızı çok yaptık. En çok bu dönem birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Bu görüşmelerin dışında kalan herkesin bir kez daha düşünmesi gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Bu güç birliğinin dışında kalmak ağır bir vebaldir. O yüzden bence yol yakınken herkesin bu güç birliğinin içinde olması elzemdir.”

Sayın Pervin Buldan, Kürdistani Seçim İttifakı(Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDKT, PSK) 4 Mayıs 2018 günü sizi Diyarbakır’da ziyaret etti. Bu ziyarette 24 Haziran Seçimlerinde Kürdistani Seçim İttifakı, HDP ile siyasi prensiplere dayalı bir seçim ittifakı için size bir mektup teslim etti.

Siz de bu görüşmeden hemen sonra, Kürdistani Seçim İttifakı ile birlikte bir basın açıklaması yaptınız ve bu açıklamada ‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın bize sunduğu siyasi prensipler zaten bizim de prensiplerimizdir, bizim programımızda da var’’ dediniz.

Bu görüşmeden sonra, HDP ve Kürdistani Seçim İttifakı heyetleri seçim ittifakı için görüşmelere başladılar.

Yapılan görüşmeler sonucunda HDP ve Kürdistani Seçim İttifakı 6 maddelik bir deklarasyonda anlaştılar ve bu 6 maddenin HDP ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın seçim deklarasyonunda yer alması için de mutabakata vardılar.

Mutabakata varılan 6 madde şunlardı:

* Kürtlerin bir millet olmaktan kaynaklanan temel hak ve özgürlüklerinin temini ve tesis edilmesi konusunda öncelikli politika ve söylem üretmekte kararlıdır. Bu amaçla, Kürdistan'a siyasi statü, anadilde eğitim, Kürtçenin resmi dil olması ve Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasını en temel talepleri olarak gerçekleştirmeyi hedefler. Milli sembol ve değerlere saygıyı esas alır.

* Kürdistan’da yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Mıhellemi, Azeri ve Türkmen gibi birçok halk ile Alevi-Sunni, Hıristiyan, Musevi, Ezidi gibi din ve inanç grupları devletin baskıcı politikaları nedeniyle geçmişte büyük zorluklar yaşadılar. Geçmişte yaşanılan tüm bu zorluklarla yüzleşerek, eşit ,özgür ve demokratik bir yaşam kurmak gerektiğine inanır, bunun için mücadele eder.

* Tarihsel süreç içerisinde Kürdistan'da yaşanılan tüm mağduriyetleri ortak kader ve elde edilen tüm kazanımları Kürdistan halkının ortak sevinci olarak kabul eder.

* Hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların koşulsuz serbest bırakılması ve toplumsal tüm mağduriyetlerin giderilmesine dönük devleti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

*Başta Kürtler olmak üzere , tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemini'nin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunur, bu uğurda mücadele eder.

*Kürdistan’ın dört parçasında Kürtlerin kazanımlarına sahip çıkar ve bu kazanımlara karşı yürütülen savaşa ve askeri operasyonlara, şiddete, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt ve Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafların muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olduğunu beyan eder.

Sayın Pervin Buldan, HDP ile Kürdistani Seçim İttifakı’nın mutabakata vardığı bu 6 maddeye, ne yazık ki, siz HDP olarak, HDP ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın seçim deklarasyonunda yer vermediniz. Bu tutumunuzla, hem Kürdistani Seçim İttifakı ile yapılan tüm görüşmeleri yok saydınız hem de siyasi prensiplere dayalı olası bir seçim ittifakını sabote ettiniz.

Üstelik seçim ittifakının gerçekleşmemesinin sebebi sizin bu tutumunuz iken, siz HDP olarak ‘milletvekilliği sayısında anlaşamadık’ diyerek, kamuoyunu yalan, yanlış bilgilerle manipüle etmeye çalıştınız.

Şimdi size sormak istiyorum Sayın Pervin Buldan:

HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile mutabakat sağladığınız 6 maddelik bir deklarasyonu bugüne kadar kamuoyundan gizlemek ağır bir vebal değil midir?

HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile mutabakat sağladığınız 6 maddeyi HDP ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın seçim deklarasyonunda yer vermeyi kabul etmenize rağmen, bu 6 maddeye kendi seçim deklarasyonunuzda yer vermeyişiniz ağır bir vebal değil midir?

HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile mutabakat sağladığınız 6 maddeye HDP ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın seçim deklarasyonunda yer vermeyerek, güçlü , geniş bir bir seçim ittifakını sabote etmek ağır bir vebal değil midir?

HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile seçim ittifakını HDP olarak bizzat sabote etmenize rağmen, ‘milletvekilliği sayısında anlaşamadık’ diyerek, kamuoyunu yalan, yanlış bilgilerle manipüle etmeye çalışmanız ağır bir vebal değil midir?

HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile yukarıda dile getirdiğimiz 6 maddede mutabakat sağlamanıza rağmen, 23 Mayıs 2018 günü Diyarbakır’da yapmış olduğunuz basın toplantısında açıkladığınız ‘’Kürt sorununu Çözüm Deklarasyonu’’nda ‘üniter devlet içinde çözüm’ü önermeniz ağır bir vebal değil midir?

Evet Sayın Pervin Buldan, 24 haziran seçimlerinde geniş bir ittifakı sabote eden taraf olan HDP olarak, mutabakat sağlanan 6 maddeye kendi seçim deklarasyonunuzda yer vermeyişinizin nedenlerini bugüne kadar hala kamuoyuna izah etmemiş olmanız ağır bir vebal değil midir?

Evet Sayın Pervin Buldan, siz HDP olarak Kürdistani Seçim İttifakı ile mutabakata vardığınız 6 maddeyi benimsiyor musunuz, bu 6 maddeye kendi parti programınızda yer vermeye hazır mısınız?

Son bir soru Sayın Pervin Buldan:

Açıklama bekleyen bu kadar soruya rağmen, hiçbir şey olmamış gibi Kürdistani Partilere çağrıda bulunmanızı inandırıcı buluyor musunuz?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.