Rusya'ya isyan eden Wagner Grubu kimdir?

Rusya'ya isyan eden Wagner Grubu kimdir?

.

A+A-

Rusya adına savaşan Wagner Grubu’nun ‘silahlı isyan’ ilanı sonrası gözler bu gruba çevrildi. Wagner Grubu’nun gücü, ne zaman kurulduğu merak konusu oldu.

Rusya'da Wagner’in ‘silahlı isyan’ başlatmasıyla darbe ihtimaline karşı ordu sokağa indi.

Rusya’da cereyan eden olaylar ardından en çok merak edilen konulardan bir tanesi Wagner Grubu oldu.

Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu'nun adı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda öne çıkmaya başladı.

Ancak Wagner Grubu ismi ilk kez Suriye’deki savaşta ve Libya’da Rusya adına vekalet savaşı vermesiyle duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir oligarkın sahibi olduğu belirtilen Wagner Group adlı paramiliter örgüt, Libya'da Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır destekli General Halife Hafter güçleri ile aynı safta olmakla suçlanıyor.

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grubun, Putin'le yakın bağları olan bir iş adamı olan Yevgeny Prigozhin'e ait olduğuna veya finanse edildiğine inanılıyor.

Rusya Wagner’i desteklediğini reddediyor

Wagner'i yakından takip eden kaynaklar, daha önce Reuters'a yaptıkları açıklamada, gruba bağlı savaşçıların Ukrayna ve Suriye'de Kremlin adına gizli operasyonlar düzenlediğini öne sürmüştü.

Rus makamları ise Wagner üyelerinin Moskova'dan emir aldığı ve bu yönde hareket ettiği yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

ABD, 2016 başkanlık seçimleri ve 2018 Kongre seçimlerine müdahale ile suçladığı Prigozhin'e yaptırım uygulamıştı.

Paramiliter ordu olarak tanımlanan bu grup, Rusya ordusunun resmi olarak faaliyet gösteremediği alanlarda faaliyet gösteriyor. Sayıları net olarak bilinmese de Wagner grubunun 50 bin kişiden oluştuğu konuşuluyor.

Çoğu kaynakta 2014 yılında kurulduğu açıklanan Wagner grubu, özellikle Ukrayna'daki savaş sırasında ününü tüm dünyaya duyurmuştur. Ayrıca Wagner grubu Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki savaşlarda da Rus hükümetinin yanında yer aldı.

Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

Wagner Ordusu kurucusu kimdir?

Grubun, Putin'le yakın bağları olan bir iş adamı olan Yevgeny Prigozhin'e ait olduğuna veya finanse edildiğine inanılıyor. Prigozhin, Wagner grubuyla bağlantısını yıllarca inkar ettikten sonra, Eylül 2022'de paramiliter grubu 'kurduğunu' itiraf etti.

Kaç kişiden oluşuyorlar?

Aralık 2022'de Pentagon'dan John Kirby, Wagner grubunun 10.000 müteahhit ve 40.000 hükümlü dahil 50.000 savaşçısı olduğunu iddia etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.