Rusya'dan rakamlarla 30 günlük savaşın sonuçları

Rusya'dan rakamlarla 30 günlük savaşın sonuçları

.

A+A-

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna savaşının birinci ayının tamamlanmasının ardından, ‘özel operasyonla’ ilgili genel durum değerlendirmesi yaptı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, operasyonun başlamasından bu yana, bin 351 Rus askerinin hayatını kaybettiğini 3 bin 825 askerin yaralandığını belirtti, buna karşılık Ukrayna ordusundan 14 binden fazla askerin öldüğünü ve yaklaşık 16 bin askerin yaralandığını bildirdi.

General Rudskoy, ‘operasyonun ilk aşamasının ana hedeflerine ulaşarak tamamlandığını’ belirterek, "Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunması neredeyse tamamen yok edildi ve bu ülkenin deniz kuvvetleri artık bulunmamakta’’ dedi.  

Rudskoy, Rus kuvvetlerinin Ukrayna ordusuna ait 2 bin 416 tank ve zırhlı aracı, Ukrayna hava kuvvetlerine ait 152 savaş uçağının 112’sini, 75 helikopterin 36’sını imha ettiğini söyledi. Rus kuvvetlerinin ayrıca Türk yapımı 36 Bayraktar TB2 insansız hava aracının 35’ini, 300 Buk-M-1 hava savunma sisteminin 148'ini ve 300 askeri radarın 117'sini imha ettiğini belirtti. Operasyon sırasında Ukrayna ordusuna ait 16 askeri havaalanının ve 39 üssünün hedef alındığını, Ukrayna ordusunun yakıt rezervinin yüzde 70’inin ve 1 milyon 54 bin ton ağırlığındaki mühimmatının imha edildiğini kaydetti.  

Rudskoy, Rus kuvvetlerinin uzun menzilli seyir füzeleri 'X-101', 'Kalibr', balistik ve seyir füzesi sistemi İskender ve Kinjal hipersonik füzelerle, Ukrayna’ya ait altyapı tesislerini ve büyük askeri sanayi tesislerini hedef aldığını ifade etti. Operasyon süresince Ukrayna’daki 127 köprünün ‘Ukraynalı milliyetçi güçler’ tarafından havaya uçurulduğunu, bununla Rus güçlerinin ilerlemesinin durdurulmasının hedeflendiğini kaydetti.  

 

Rudskoy: “Görüldükleri yerde imha edilecekler”

Rusya Savunma Bakanlığı adına konuşan General, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirlerinin kuşatma altında olduğunu, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmının kontrollerinde olduğunu, ayrıca Donetsk ve Luhansk güçlerinin çok önemli ilerlemeler kaydettiğini açıkladı. Luhansk güçlerinin, eyalet sınırlarının yüzde 93’ünde, Donetsk güçlerinin ise eyalet sınırlarının yüzde 54’ünde kontrolü sağladığını belirtti. Ukrayna saflarında savaşmak üzere, 64 ülkeden 6 bin 595 yabancı savaşçının varlığını tespit ettiklerini söyleyen Rudskoy, ‘’Savaş kuralları bu kişilere uygulanmayacak, görüldükleri yerde imha edilecekler’’ dedi.  

Rus askeri yetkilisi, Moskova'nın başlangıçta Ukrayna’nın büyük şehirlerine saldırmayı planlamadığını, ancak bu olasılığın artık dışlanmadığını söyledi. Rus kuvvetlerinin ‘kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini ve operasyonun tüm hedeflere ulaşılana kadar devam edeceğini’ vurgulayan Rudskoy, Donbas’ın tamamen ‘özgürleştirilmesinin’ öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. 

Rusya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Kiev yakınlarındaki Ukrayna ordusuna ait büyük bir yakıt üssünü Kalibr seyir füzeleri ile hedef aldığını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus güçlerinin 24 Mart akşamı, Kiev yakındaki Kalinovka kasabasındaki büyük bir yakıt üssünü denizden fırlatılan bir dizi Kalibr füzesi ile hedef aldığını kaydetti. Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonun onaylanmış plana göre yürütüldüğünü belirterek, mutlak önceliğin sivil nüfusa zarar vermeden yüksek hassasiyetli silahlarla askeri altyapının, teknik araçların ve silahların yok edilmesi olduğunu vurguladı. Son 24 saatte dört kilometrelik ilerleme kaydedildiğini ve önceki gece 51 askeri mevkiinin hedef alındığını belirtti.  

 

Müzakereler

Öte yandan Moskova, Ukrayna tarafı ile müzakerelerin son dönemlerde aksamalar yaşadığını duyurdu. Rusya Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, ‘’Ukrayna yönetimi, Rusya’nın önerdiği insani geçiş koridorlarının işleyişini 4 Mart’tan beri engelliyor’’ dedi. Rusya’nın askeri operasyonunu engellemesine rağmen, insani koridorların işlemesi için azami çaba sarf ettiğini belirten Mizintsev, Ukraynalı milliyetçi grupların, sivillerin tahliyesine engel olduğu iddiasını yineledi.  

Bu arada müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinsky bu hafta boyunca heyetler arasında video konferans yöntemiyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Müzakereler pazartesiden cumaya video konferans yoluyla tüm hafta boyunca devam etti ve yarın da devam edecek. İkincil konularda uzlaşmaya yakınız ancak kilit konularda ilerleme yok” dedi. 

Sahadaki gelişmelere paralel olarak Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı

 

Medvedev’den yaptırım açıklaması

Dimitri Medvedev, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların, ‘etkisinin olmayacağını’ savundu. Rus şirketlerine yönelik Batı yaptırımlarının, ülkenin çöküşüne yol açabileceğini düşünmenin ‘aptalca’ olduğunu belirten Medyedev, ‘’Yaptırımlar sadece Rus toplumunun daha fazla birleşmesine neden olacaktır, yönetimden hoşnutsuzluklarını arttıracak değildir. Yönetimin bazı kararlarını beğenmemeniz ve eleştirmeniz doğaldır, ancak bu zor süreçte devletin aldığı kararların karşısında duramazsınız, bu ihanet sayılır” dedi.  

Moskova, Rusya’nın G-20’den çıkarılması çağrılarını hafife aldı. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, "ABD ve müttefikleri Rusya'yı çıkarmayı başarırsa bu korkunç bir şey olmayacaktır. Her halükârda gruptaki çoğu ülke Rusya’ya karşı ekonomik savaş veriyor. Dünya çok çeşitlidir, sadece ABD ve Avrupa’dan oluşmuyor’’ dedi. ABD’nin Rusya’yı tecrit etme girişiminin şu ana kadar tamamıyla başarılı olmadığını savunan Peskov, bazı ülkelerin Rusya’ya yaklaşımında itidalli olduğunu ve iletişim köprülerini yıkmamaya özen gösterdiğini kaydetti.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.